Benassal celebra el 10 de febrer la Festa de l'Ajo
Benassal celebra el 10 de febrer la Festa de l'Ajo

Un any més i remuntant-se a la tradició, Benassal celebra el cap de setmana de Carnestoltes la Festa de l’Ajo. Aquest festeig rememora quan els viatjants i comerciants del poble, coneguts com ‘traginers’ tornaven al municipi la vesprada de Carnestoltes. En l’actualitat, les celebracions han reduït la seua durada, de tres dies a una jornada, però segueixen guardant tota la tradició i significat de la data.

Així, demà el municipi recordarà la vida dels seus avantpassats en una especial jornada de Carnestoltes. El dia començarà a les 11.00 hores amb un esmorzar basat en ‘pastissos’ i ‘barreja’ que tindrà lloc en els porxos de l’ajuntament.

A les 14.00 hores veïns i visitants podran gaudir del plat típic d’aquesta data tan assenyalada en el calendari benassalenc: l’Ajo. Aquest plat és un sofregit d’all, abadejo i ou, barrejat amb pa i remullat en vi. El menjar se celebrarà en el pavelló cobert i, a continuació, arribarà el Grup de Calle.

A les 19.00 hores se celebrarà l’entrada de l’arrier que recorrerà els principals carrers del municipi. Aquest personatge, abillat com antany, representa a la persona que muntada sobre un cavall o una egua encapçalava l’entrada a la localitat dels comerciants amb els seus nous productes. Seguidament, s’encendrà la ‘tea’, com es coneix a la fusta de pi, i es ballarà el Ball Pla en la plaça Espanya.

A la nit, a les 23.00 hores, veïns i visitants canviaran les seues robes per a convertir-se en personatges graciosos, diferents, colorits i amb moltes ganes de passar-ho bé en la desfilada de disfresses que estarà amenitzat per la xaranga Vi, Festa i Bureo.

La jornada de Carnestoltes i de la Festa de l’Ajo a Benassal finalitzarà amb una discomòbil i l’Orquestra The Luxe.

Cal assenyalar que es poden adquirir entrades de forma anticipada per al menjar per 15 euros i per al menjar, la discomòbil i l’orquestra per 18 euros. Així mateix, els preus en taquilla seran de 17 euros per al menjar, 20 euros per al menjar, la discomòbil i l’orquestra i 7 euros per a aquells que solament vulguen anar a la discomòbil i a l’orquestra. Els festejos de Carnestoltes d’enguany estan organitzats pels Cinquens 2018 i les Dames 2017.