Benassal celebra demà la Festa de l’Ajo

127
Benassal celebra el 10 de febrer la Festa de l'Ajo
Benassal celebra el 10 de febrer la Festa de l'Ajo

Un any més i remuntant-se a la tradició, Benassal celebra el cap de setmana de Carnestoltes la Festa de l’Ajo. Aquest festeig rememora quan els viatjants i comerciants del poble, coneguts com ‘traginers’ tornaven al municipi la vesprada de Carnestoltes. En l’actualitat, les celebracions han reduït la seua durada, de tres dies a una jornada, però segueixen guardant tota la tradició i significat de la data.

Així, demà el municipi recordarà la vida dels seus avantpassats en una especial jornada de Carnestoltes. El dia començarà a les 11.00 hores amb un esmorzar basat en ‘pastissos’ i ‘barreja’ que tindrà lloc en els porxos de l’ajuntament.

A les 14.00 hores veïns i visitants podran gaudir del plat típic d’aquesta data tan assenyalada en el calendari benassalenc: l’Ajo. Aquest plat és un sofregit d’all, abadejo i ou, barrejat amb pa i remullat en vi. El menjar se celebrarà en el pavelló cobert i, a continuació, arribarà el Grup de Calle.

A les 19.00 hores se celebrarà l’entrada de l’arrier que recorrerà els principals carrers del municipi. Aquest personatge, abillat com antany, representa a la persona que muntada sobre un cavall o una egua encapçalava l’entrada a la localitat dels comerciants amb els seus nous productes. Seguidament, s’encendrà la ‘tea’, com es coneix a la fusta de pi, i es ballarà el Ball Pla en la plaça Espanya.

A la nit, a les 23.00 hores, veïns i visitants canviaran les seues robes per a convertir-se en personatges graciosos, diferents, colorits i amb moltes ganes de passar-ho bé en la desfilada de disfresses que estarà amenitzat per la xaranga Vi, Festa i Bureo.

La jornada de Carnestoltes i de la Festa de l’Ajo a Benassal finalitzarà amb una discomòbil i l’Orquestra The Luxe.

Cal assenyalar que es poden adquirir entrades de forma anticipada per al menjar per 15 euros i per al menjar, la discomòbil i l’orquestra per 18 euros. Així mateix, els preus en taquilla seran de 17 euros per al menjar, 20 euros per al menjar, la discomòbil i l’orquestra i 7 euros per a aquells que solament vulguen anar a la discomòbil i a l’orquestra. Els festejos de Carnestoltes d’enguany estan organitzats pels Cinquens 2018 i les Dames 2017.