Benassal acollirà una exposició amb creus i peirons des del segle XV al XX

612
Rèplica de Peiró
PUBLICITAT

-Es tracta de restauracions, rèpliques o reproduccions executades per la Fundació Blasco de Alagón

El proper cap de setmana l’església de Benassal acollirà l’exposició “Els Peirons Creus monumentals del segle XV al XX”. Serà dins de la Fira d’Oficis que s’organitza al municipi.

Les creus monumentals de pedra o també conegudes com “peirons”, marcaven els camins, les entrades als pobles o altres llocs destacats de les comarques castellonenques dels Ports i el Maestrat. La Fundació Blasco de Alagón a través del seu taller de restauració porta anys treballant en la recuperació d’aquestes magnífiques creus monumentals de pedra datades a partir del segle XIV. L’exposició consta de nou rèpliques sobre els peirons més antics que es conserven de Morella, Palanques i la Mata. També s’exposen sis panells dedicats a recollir fotografies i informació detallada sobre algunes d’aquestes creus de pedra que desgraciadament no han arribat fins als nostres dies per diversos motius com ara la destrucció provocada durant la Guerra Civil Espanyola. Molts d’aquests peirons van ser catalogats en el seu dia pel capellà Manuel Milián Boix durant els anys vint i trenta del segle passat. Un importantíssim treball de catalogació patrimonial realitzat per la Diòcesi de Tortosa. Aquestes creus monumentals de terme deliciosament esculpides en pedra de la mà d’extraordinaris orfebres van proliferar al llarg i ample de les terres del nord de Castelló entre els segles XIV al XIX.

-Fabricant rèpliques

El treball d’elaboració de les rèpliques dels nou peirons seleccionats ha estat d’allò més laboriós. Les reproduccions s’han construït al Taller de Restauració que la Fundació Blasco de Alagón té a la Fàbrica de Giner de Morella i al taller de Rafa Ferreres de Cinctorres, un orfebre de la pedra especialitzat en la recuperació de peirons. El primer pas ha consistit en la construcció de motlles per a cadascuna de les creus. Posteriorment s’han omplert amb una pasta especial que ha permès un acabat bastant fidedigne de cada peça original. En paral·lel a tot aquest procés de creació i preparació de la mostra s’han realitzat diversos estudis sobre la policromia de cada peiró per intentar recuperar el seu color original. En el passat les creus de pedra estaven pintades de colors però els agents meteorològics van ser esborrant les pintures dels peirons. Al llarg de l’exposició el visitant podrà contemplar peirons de poblacions com Ares, Atzeneta, Benassal, Castellfort, Catí, Cinctorres, Forcall, Herbers, La Mata, Morella, Olocau del Rei, Ortells, Palanques, Portell, Todolella, Vilafranca i Sorita.