Batxillerat a Vilafranca, per Julio Monfort Tena

1427
Antic "Convent" de Vilafranca on ara estan les "Cases Noves"
PUBLICITAT

Els darrers dies hem tingut una excel•lent noticia: L’IES de Vilafranca es podrà fer el batxillerat. Els joves del poble i de les poblacions veïnes, incloses les més properes de Terol, com són Cantavella i l’Anglesola tindran l’opció d’accedir a la universitat sense haver de sortir prèviament de casa per fer el batixillerat. Aquest petit fet ens apropa una mica més a les oportunitats que tenen les persones que viuen al món urbà. Benvingut siga!!!

Vull recordar però que la meua generació, els que estem apropant-nos a la ratlla dels 60 vàrem tenir una oportunitat similar que va començar si no recordo malament, el curs 1967-68. Van eixir unes poquetes promocions que vàrem poder arribar a la universitat gràcies a aquella iniciativa municipal: el “Colegio Libre Adoptado Virgen del Losar”, popularment “el Convent”. Ni abans ni fins molt després va haver tants estudiants universitaris a Vilafranca.

Que serveixin aquestes paraules de reconeixement a les persones que en aquell moment van fer possible aquella iniciativa, que malauradament una reforma educativa se va emportar per davant. La desaparició del batxillerat elemental i l’ensenyament primari per ser substituït per l’EGB va treure el sentit al centre, que sols hauria pogut fer BUP i no tinc gens clar que per aquells anys hi hagués alumnes suficients per a que fora viable.

Llarga vida a aquesta iniciativa!!!!