Avancen les obres de rehabilitació de les torres de Sant Francesc i La Pardala

541
PUBLICITAT

Nota de premsa de l’Ajuntament de Morella

-Aquesta actuació té un pressupost d’1.584.518 euros per a la restauració de les dues torres i un tram de la muralla

Ja s’han instal·lat dos dels quatre contraforts en la part exterior del Castell de Morella

L’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, i el regidor de Manteniment i Serveis Urbans, Joan Carles Marcobal, han visitat aquest matí les obres de rehabilitació de les torres de Sant Francesc, La Pardala i la muralla amb espitlleres. D’aquesta manera, l’obra avança a bon ritme i ja s’han instal·lat dos dels quatre contraforts a la muralla, en la part exterior del Castell de Morella pròxima al Portal dels Estudis i l’Escola Infantil. A més, també es veuen els avanços en les dues torres, on ara es realitzen els treballs de la teulada de la torre de La Pardala, així com en les noves places que es creen en aquesta torre i en la zona de baix, on està l’estàtua de Cabrera.

Cal recordar que aquesta és una obra del Ministeri de Cultura i Esport promoguda per l’Institut de Patrimoni Cultural d’Espanya (IPCE) i compta amb un pressupost d’1.584.518 euros. També cal explicar que aquestes torres estaven molt deteriorades pel pas del temps i no tenien accés per al seu manteniment. Així, aquesta actuació d’emergència ha necessitat grans bastides per accedir als diferents punts que cal restaurar i fixar l’estructura.

L’alcalde de Morella ha destacat que “aquesta obra de rehabilitació de les torres i la muralla és molt important a causa del mal estat que presentava aquesta part del Castell de Morella”. L’edil ha explicat que “durant tot el recorregut de la visita hem vist molts avanços i s’ha consolidat gran part del patrimoni d’aquesta zona”. Rhamsés ha volgut “agrair a l’empresa que realitza l’obra el seu treball per a recuperar esta part del nostre patrimoni, així com felicitar-la pel bon treball i implicació que tenen amb aquesta obrea de recuperació patrimonial”.

Les obres de recuperació de les torres de Sant Francesc i de La Pardala van començar el passat mes de desembre. Així, durant els mesos de l’Estat d’Alarma es van aturar els treballs i es van reprendre a partir del mes de maig. Aquestes obres consisteixen en la rehabilitació estructural de les torres de Sant Francesc i La Pardala, així com el tram de muralla amb espitlleres. D’aquesta manera, les bastides per als treballs de restauració es van instal·lar fa mesos per a treballar en les torres. També es va habilitar l’accés del material a través del túnel que connecta l’Albereda amb l’interior del Castell, així com un accés alternatiu per als i les visitants del Castell.

Després de realitzar una inspecció general, els tècnics de l’IPCE van recomanar la intervenció immediata a la Torre de Sant Francesc i els seus edificis annexos, la muralla amb espitlleres propera, la Torre de La Pardala i part del llenç de muralla. L’actuació d’emergència garantirà la seguretat estructural de les fàbriques danyades, restituint el seu estat previ. A més, es durà a terme un seguiment arqueològic de tota la intervenció.