El Samu de Vilafranca passarà de 12 a 24 hores i Morella tindrà una nova unitat a 2017

552
Reunió a Morella per parlar sobre la implantació del servei Samu

El Samu de Vilafranca estarà actiu a la nit i prestarà servei les 24 hores del dia i a Morella es crearà una nova unitat de les mateixes característiques.

Este matí els alcaldes de Vilafranca i Morella, Rhamsés Ripollés i Óscar Tena, han conegut de la mà de la directora territorial de Sanitat, Azucena Martí i el director territorial de Presidència, Adolf Sanmartín, la decisió de la Generalitat. El Samu de Vilafranca passa d’estar operatiu 12 hores a 24, mentre que a Morella es crea una nova unitat. Fins a la data havien estat diverses les trobades mantingudes pels alcaldes amb responsables de Sanitat per fer viable la millora del servei a Vilafranca i la posada en marxa a Morella.

Les dues unitats són especialment necessàries en una comarca la població té més de 65 anys en més d’un 70% de la població censada.

La nova base Samu de Morella estarà a 60 quilòmetres de l’hospital de referència, en aquest cas Vinaròs. Mentrestant, la unitat de Vilafranca ampliarà el seu coberbura ja que l’hospital de referència, el General de Castelló, està a 90 quilòmetres.

La mesura adoptada també beneficia els pobles de Terol. Mitjançant el conveni sanitari signat recentment els municipis del Maestrat de Terol també es beneficiaran del Samu, especialment del de Vilafranca.

Sanitat ha previst el Samu de Morella per donar cobertura a 13 localitats dels Ports, mentre que en el cas de Vilafranca la unitat atendrà poblacions dels Ports i l’Alt Maestrat durant tota la jornada.

-Equilibri territorial

L’equilibri territorial per sobre de censos de població i dades estadístiques ha primat en la decisió presa per Sanitat. El nostre compromís és que la prestació dels serveis medicalitzats d’urgències a les zones de Vilafranca i Morella, no estigue supeditada ni a la rendibilitat ni a l’eficàcia econòmica, sinó a la rendibilitat i l’eficàcia social “, ha apuntat la directora territorial de Sanitat. El pressupost de l’ampliació de Vilafranca i la posada en servei de Morella suposarà una inversió propera als 1,5 milions.

-Samus d’anada i tornada

En els Ports la implantació d’unitats Samu ha estat d’anada i tornada i no ha estat exempta d’ensurts. A Morella es va arribar a crear el servei que, posteriorment, va ser traslladat a Sant Mateu. En el cas de Vilafranca el Samu va néixer amb un horari de 14 hores. El 2013 es va retallar a 12 hores diàries i la protesta ciutadana va evitar que s’eliminés el servei.

-Inversió al centre sanitari de Morella

Per altra banda la Conselleria de Sanitat ha anunciat que invertirà 270.000 euros en adequar el centre sanitari de Morella, ubicat a l’antiga església de Sant Miquel. L’objectiu és ampliar l’oferta sanitària, guanyar espai i millorar l’accessibilitat de persones amb discapacitat.