Avan arriba aquest cap de setmana a Vilafranca i Forcall

893
PUBLICITAT

Nota de premsa de la Universitat Jaume I de Castelló

Possibilitar en entorns rurals pràctiques artístiques que abasten transversalment els coneixements, qüestionant els actuals consensos sobre allò que entenem per viure en un poble. Aquest és un dels principals objectius que té l’AVAN, la xarxa de centres rurals per a la recerca contemporània ideada pel Programa d’Extensió Universitària (PEU) de l’UJI, en col·laboració amb el Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana i la Diputació de Castelló, que posar en pràctica aquest cap de setmana a través de la trobada «Sembrar mons» que tindrà lloc entre els dies 1 i 3 d’octubre.

Cinc municipis de l’interior de les comarques de Castelló (Forcall, Vilafranca, Sant Mateu, Vilanova d’Alcolea i Viver) seran l’escenari de 13 propostes artístiques i culturals a partir d’avui on artistes vinguts de diferents llocs com Astúries, Galícia, el País Basc, Catalunya o la Comunitat Valenciana compartiran espais expositius i accions amb les creacions dels artistes locals. El director del certamen, Rafael Tormo, assenyala que el certamen «vol fugir de la cultura que està pensada des de la ciutat, que és la majoria, i en la qual no es té en compte l’àmbit rural». Tormo assegura que «la societat als municipis d’interior ha canviat, però encara hi ha una patrimonialització del que significa ser de poble, que ve de la ciutat, i l’AVAN vol intentar canviar-ho», explica.

La idea dels organitzadors de l’AVAN és que «es convertisca en un gran centre cultural dispers, en el qual participen diferents poblacions, i no estar localitzat en un punt concret, com ho estan normalment els centres culturals a les ciutats, que ho concentren tot i, al mateix temps, dissenyar una ruta arribant a la cultura contemporània des de diversos territoris de Castelló, donant visibilitat a la diversitat i fugint de la visió etnocèntrica, en la qual només hi ha una direcció».

En total, seran quasi 50 participants, entre artistes, mediadors, tècnics i gestors culturals, el qui conviuran durant tres dies en un festival itinerant en què les actuacions i les exposicions estan obertes a tot el públic i que s’inaugura amb el concert d’esquellots que oferirà aquesta vesprada Llorenç Barber a Forcall. Les activitats continuaran durant tota la jornada i l’exposició «El rostre de l’altre», on participarà Paquita Pallarés, artista local, Síndrome Kesller, Mutur Beltz y Gràcia Barrue, donarà pas a l’espectacle de Fran Quiroga «La reina de l’antropocè» i «Acció sonora», acció realitzada per Miquel Àngel Marín i Carles Andreu en la qual improvisaran la interpretació d’algunes jotes de Forcall a l’espai cultural del Convent d’En Blai Berga.

En la programació establerta per al dissabte 2 d’octubre els participants es desplaçaran a Vilafranca, on Graham Bell Tornado realitzarà la performance «Sanar el banc mundial». A continuació, s’inaugurarà l’exposició «Les cures, la saviesa… alteritats», amb la participació de Rafael Sánchez-Mateos, José Ferrer i Graham Bell Tornado. L’estada a la localitat dels Ports finalitzarà amb l’activitat «No som el poble que ens digueren que som», on l’artista Rafael Sánchez-Mateos realitzarà una pràctica col·lectiva d’atenció creadora. A la vesprada, es visitarà Sant Mateu i el centre de reunió serà el Palau del Marqués de Villores, en el qual s’inaugurarà l’exposició «Habitar mons» on participaran Julián Valle, Síndrome Kessler i Juanjo Clausell i es posaran en diàleg amb una selecció de fòssils del Museu Paleontològic Juan Cano.

Vilanova d’Alcolea serà el punt de partida de la darrera jornada de l’AVAN, on el fil conductor serà el treball Comptar allò incomptable, un projecte que reuneix tot el patrimoni trobat sobre els tapets de la festa de Sant Antoni que se celebra a la localitat, i que són una expressió artística que va passar desapercebuda en el seu temps a causa de la invisibilitat de les dones. Les activitats que hi tindran lloc seran l’exposició «Allò que fem com alguna cosa més que un recurs» amb María Alcaraz, Sindrome Kessler i Vórtice Photo; i la taula redona «Brodar, feminisme i cultura popular», que comptarà amb la participació de María Alcaraz i Graham Bell.

Per últim, la caravana de la trobada es desplaçarà a Viver on s’ha previst l’exposició «La màquina del bucle», on mostraran els seus treballs Paraisu Rural, els Guions de la Mata (Síndrome Kessler) i Josep Maria Bartolomé (Manduca). Abans de dinar tindrà lloc una taula redona amb María Escobedo de MatrixCultura, Anna Zaera i Zoraida Roselló de Rihihiu i María González de Paraisu Rural.

El certamen està obert a tota la societat i les exposicions que s’inauguren durant aquest cap de setmana es podran visitar fins al 31 d’octubre. Rafael Tormo explica que el projecte AVAN és més que un festival d’art o una exposició puntual que trasllada la cultura contemporània de la ciutat al medi rural, «és un programa que impulsa propostes artístiques que estableixen un diàleg amb l’entorn i els seus habitants».