AVA-ASAJA denuncia que la campanya de la garrofa comença amb baixos preus i la meitat de collita per la sequera

87
PUBLICITAT

La plataforma sol·licita més vigilància per a previndre els robatoris

L’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-ASAJA) estima que, a causa de la falta de precipitacions durant el present any hidrològic -el més sec des d’almenys 1950- la collita de garrofes es veurà reduïda un 50% respecte al potencial productiu en la Comunitat Valenciana i, fins i tot, en alguns camps de secà el minvament aconseguirà fins al 90% de la producció. La plataforma ha qualificat els pronòstics de “preocupants”.

A pesar que l’oferta no cobrirà la demanda, les cotitzacions oferides a peu de camp se situen entorn de 0,40-0,60 €/kg, en línia similar a l’any passat i molt ajustades per a compensar els costos mitjans de producció. Així ho ha indicat aquesta part, coincidint amb l’inici de la campanya de recol·lecció i comercialització de la garrofa en la Comunitat Valenciana.

El responsable de la sectorial de fruita seca de AVA-ASAJA, Armando Boullosa, lamenta que “la sequera ha afeblit els arbres i ha restat pes a les garrofes. A l’haver menys quilos en els camps i més garrofes que ja han caigut a terra, els costos d’arreplegar-les pujaran molt, potser més que el que traguem en el mercat”.

AVA-ASAJA reclama a les diferents administracions més vigilància tant en les explotacions com en els centres de recepció. Boullosa afirma que “encara no hem escoltat res de robatoris, quan altres estius a hores d’ara ja estàvem escaldats. Pot ser que la brusca caiguda del preu de la garrofa haja desincentivat als lladres, però per si de cas he començat a recol·lectar en els camps més apartats que solien robar primer. Volem una Administració que destine més esforços a combatre als lladres que a inspeccionar als agricultors”.

L’organització agrària també sol·licita més mesures dirigides a revaloritzar aquesta matèria primera “pels seus múltiples beneficis per a la salut i el medi ambient”. “Cal continuar treballant per a garantir preus justos a tots els agents que intervenen en la cadena de valor, inclosos els productors”, ha assenyalat aquesta part.

En aquest sentit, AVA-ASAJA valora la labor empresa per la Conselleria d’Agricultura a fi de revitalitzar el cultiu de la garrofera com “una aposta per la sostenibilitat ambiental i la promoció d’una alimentació saludable”.

El departament encapçalat per Miguel Barrachina desenvolupa un programa de formació, a través de cursos i tallers per a divulgar les pràctiques més adequades del seu cultiu, així com una campanya de sensibilització, amb iniciatives per a difondre entre la població els beneficis del consum de la garrofa.