Atzeneta demanarà la declaració de la Fira com a festa d’interès autonòmic

669
Fira d'Atzeneta
PUBLICITAT

-La localitat s’omple d’expositors i visitants com cada 8 de desembre des de fa 459 anys.

L’Ajuntament d’Atzeneta del Maestrat ha iniciat els tràmits perquè la Fira, que enguany compleix 459 anys, sigue declarada Festa d’Interès Autonòmic. Així ho ha explicat l’alcalde de la localitat, Santiago Agustina, aquest matí. I és que avui Atzeneta viu l’edició 459 de la Fira, que se celebra des que el Rei Carles I emetés el document que permetia la localitat del Maestrat celebrar aquest esdeveniment. L’alcalde ha apuntat que el consistori vol aconseguir la declaració per commemorar, el 2017, els 460 anys de celebració.

I és que la Fira està plena d’elements tradicionals que es repeteixen any rere any. Aquest matí l’activitat s’ha iniciat amb la “despertà” i el rosari de l’aurora. A continuació s’ha viscut amb solemnitat la processó del “farolet”. Després del recorregut tots els assistents han rebut com a obsequi xocolata cuit.

Un dels atractius de la jornada és l’exposició d’objectes antics al carrer Xodos. Tots els veïns de la localitat treuen al carrer tot el que conserven en les seues cases i golfes. Eines del camp, eines de carnissers o apicultors, carros, bicicletes antigues, romanes … en centenars de metres.

A l’entorn de l’església s’han desenvolupat tallers de pintacares i globoflexia pels més petits.

A la sala d’exposicions de l’Ajuntament ha obert les seves portes l’exposició “Fotos, fils i ferro” de Stephanie de Leng, Miguel Trillo i Miguel Bellés. Els membres de l’associació Corder del Maestrat han ofert “tombet” a tots els que s’han apropat a l’exposició ramadera per comprovar la qualitat del producte.

A la inauguració de la Fira no ha faltat la rondalla “El Soroll del Maestrat” ​​que ha recorregut els carrers d’exposició fins a finalitzar en l’exposició de gallines autòctones situada a la Placeta de la Presó. Aquesta tarda es clourà la fira.

Des del consistori han destacat que la bona climatologia ha contribuït que Atzeneta s’ompli de gent durant tot el dia. Només a la part d’artesania i productes agroalimentaris més de 50 expositors han omplert els carrers.