Atzeneta comptarà amb la primera escola-institut de la Comunitat Valenciana

477

El pròxim curs 2020-2021 Atzeneta del Maestrat es convertirà en el primer municipi de la Comunitat Valenciana en comptar amb una escola-institut. Aquesta nova institució és un projecte de la Conselleria d’Educació per a fomentar que els i les alumnes de les zones rurals tinguen una educació continuada en la seua localitat o centre de referència.

Des d’Atzeneta, el seu alcalde, Santi Agustina, assenyala que aquest nou curs acadèmic serà un nou pas en el camí per a aconseguir que l’alumnat del poble i pobles veïns com Benafigos, Xodos, Les Useres i Vistabella, tinguen assegurada una educació continuada des dels 0 fins als 18 anys. I és que, cal recordar, que Atzeneta compta amb ludoteca infantil i aula d’educació infantil 2 anys gratuïtes per als empadronats. Gràcies entre altres coses a la possibilitat de la conciliació familiar i laboral, en els últims mesos han crescut el número de persones empadronades en la localitat. Segons ha assenyalat Agustina, són entre 25 i 30 persones, alguns dels quals són xiquets i xiquetes en edat escolar i que faran ús de tots els serveis educatius del municipi.

Quant al nou centre educatiu, el pròxim curs seran els xiquets i xiquetes que comencen l’ESO i que cursaran primer els que donaran classe a Atzeneta. Així, continuaran amb la seua nova etapa educativa en la mateixa localitat en la qual han cursat tota l’educació primària. Quant als i les alumnes que ja havien començat l’educació secundària a Vall d’Alba la continuaran allí.

Agustina ressalta que aquest és un primer pas perquè Atzeneta compte a un centre educatiu de referència i que els xiquets i xiquetes del poble i zones veïnes amb punt de referència la localitat puguen cursar tots els seus estudis en el mateix centre. Així, a poc a poc s’aniran implantant tots els cursos de l’ESO i, si tot va com espera l’alcalde, en pròxims cursos es podran estudiar cicles de Formació Professional, el Batxillerat o inclús idiomes si s’aconsegueix un aulari de l’Escola Oficial d’Idiomes.

Perquè la continuïtat educativa a Atzeneta, Vistabella, Benafigos, Xodos i Les Useres siga possible, l’Ajuntament d’Atzeneta ja ha cedit a la Conselleria el terreny per a construir un nou centre educatiu. Ara s’està a l’espera de què dins del Pla Edificant es faça el nou edifici.
El primer edil també agraeix a la Conselleria el seu treball i implicació perquè Atzeneta, Benafigos, Les Useres, Xodos i Vistabella tinguen un centre educatiu de referència per a tots els nivells.

A més a més, la possibilitat de cursar l’ESO a Atzeneta també soluciona una problemàtica legal dins de la mobilitat en autobús de l’alumnat procedent de Vistabella. Amb tot, la nova escola-institut ajudarà al fet que xiquets, xiquetes i joves comencen i continuen la seua vida als seus municipis.