Artesania i tradició en el Betlem de Palanques
Artesania i tradició en el Betlem de Palanques

L’Església de Palanques acull en aquestes dates un dels betlems artesanals més cuidats de la província. Amb diverses escenificacions, aquest betlem mostra alguns dels moments més importants de l’abans i el després del naixement de Jesús.

La història d’aquest betlem va començar en 2010, quan Victoria Carmona, una veïna del municipi, va decidir donar a l’Església un portal, un pessebre i una adoració dels Reis. Segons compte Carmona, per a ella és una tradició fer betlems, ja que sempre ho ha fet amb el seu pare. Quan els veïns van veure aqueix primer pessebre, van decidir que volien implicar-se en la seua construcció perquè, any rere any, s’anara completant.

En aquests moments, malgrat que encara està inacabat segons ressalta Carmona, el betlem té grans dimensions i consta de diferents escenes com el naixement, el castell, la visitació, l’adoració dels Reis, l’anunciació i la degollació dels xiquets, entre altres. A més, aquest bell betlem també consta de figures mòbils i de grans detalls.

Els veïns, especialment els més xicotets, col•laboren cada any en la creació o compra de nous elements per, així, anar creant una escena més completa.

Així mateix, segons explica la creadora del betlem, el castell de Herodes imita al de Morella, sent l’estampa visible un poble emmurallat amb el castell en el cim. També pot veure’s un abric muntanyenc, fent al•lusió al de la localitat, sobre el qual s’assenten les figures.

En contemplar el pessebre de Palanques pot veure’s el municipi en si mateix, ja que no falta cap detall sobre el paisatge de la localitat i el seu entorn. El riu Bergantes i les pintures rupestres del Cingle també formen part de l’estampa nadalenca.

Artesania i tradició en el Betlem de Palanques