Arriba l’Aplec dels Ports

1067
Cartell Aplec dels Ports 2021
PUBLICITAT

Aquest pròxim cap de setmana es celebra, després d’un any sense fer-ho, la trobada de la comarca dels Ports, i ho fa amb una programació digna d’admirar.

L’Aplec començarà aquesta vesprada amb la presentació del Diccionari amanoset dels Ports, una recopilació de paraules pròpies de la comarca. Li seguirà, a les 20.00 h, la xarrada Cap a quin model energètic?, on experts abordaran la situació de les infraestructures energètiques a la comarca. Més tard, s’inaugurarà l’exposició Primavera Musical, un pas per la música en valencià a càrrec de la Universitat d’Alacant.

Aquesta nit s’obrirà amb la clàssica inauguració de l’Aplec a càrrec de La Xalera, que portarà al públic per un món d’emocions i sentiments cap a la comarca i la terra. A aquest espectacle, li seguirà el concert del grup català i valencià Pepet i Marieta, que farà riure i gaudir de la seua música festiva que va des de la rumba fins a l’ska, la jota o el bolero.

Per començar el matí del dissabte, tindrà lloc l’actuació musical de Dolçainers i Tabaleters dels Ports, que porten des de fa dècades participant en tots els esdeveniments de la comarca, i no podia ser l’excepció l’Aplec. A les 10.00 h es farà una conferència anomenada “Per un medi rural viu, dinàmic i en positiu front a projectes depredadors”, a càrrec de l’Associació Recartografies, encarregada d’investigar els conflictes territorials entre els quals destaca el despoblament. Després d’aquesta xarrada, es presentarà, a l’Ajuntament, l’Atles de les Comarques Valencianes, el qual naix amb un propòsit educatiu i mostra elements que uneixen la gent d’aquesta terra i la seua identitat.

Al migdia, actuarà la Conlloga-Muixeranga de Castelló, amb més de huit anys d’experiència. Més tard, tindrà lloc un vermut musical amb Tres de Pego, carregats d’energia que contagiaran al públic només començar. Per als més menuts i les més menudes, a les 16.00 h es farà el contacontes “Muntanyes d’Il·lusions”, un projecte que pretén mantindre viva l’escola rural i portar més famílies a repoblar la nostra terra. Seguint amb la línia dels més menuts, Trobadorets portarà alegria i festa amb l’actuació musical A xalar! Per tancar el dia, tindran lloc els clàssics concerts de l’Aplec dels Ports amb Maluks, Skartxormados, Xavi Sarrià i El Diluvi.

El diumenge començarà amb la xarrada “Forcallans de fora” a càrrec de la Colònia Forcallano-catalana, una entitat que pretén mantindre i impulsar la història, la cultura i els costums tant de Forcall com de la comarca. A aquesta conferència li seguirà la presentació del llibre “Lluny de qualsevol altre lloc” de Fèlix Edo Tena, un drama que sondeja els vaivens de la identitat i que reivindica certs valors perduts. Al mateix temps, tindrà lloc l’actuació musical de Ramonets, on tota la família no deixarà de ballar ni de saltar ni un segon.

Al migdia, el vermut musical serà portat a terme per Cançons d’Artiga, un grup musical vilafranquí que va nàixer el 2018 i que presenta cançons en la nostra llengua que “faríem qualsevol vesprada a l’artiga estirats al sol amb una guitarra”. En acabar, es farà una paella monumental amb opció normal i opció vegana perquè siga accessible a tot aquell que hi vulga accedir. A les 16.00 h la companyia de Terol Projecte Caravana presentarà una de les seues obres de titelles amb caràcter social.

Per finalitzar el XLIIé Aplec dels Ports tindrà lloc la cloenda de la trobada i tres actuacions musicals, la de Cesk Freixas, cantautor i activista polític català que forma ‘part de la cançó catalana actual; la de Summer Ends, música punk-rock amb l’idioma inventat “spanenglish”; i el grup gandià Zoo, un dels grups més esperats pel públic de l’Aplec que ens portarà música electrònica mesclada amb rock, ska, rap i missatges socials actuals.

Per a poder portar a terme aquesta trobada l’organització de l’Aplec ha hagut d’esforçar-se molt i fer variacions en la manera de realitzar-ho tot. Recorden i preguen per les seues xarxes socials que tota persona que haja d’assistir ha d’estar inscrita en els diferents actes, en cas de no ser així, no podran accedir al recinte. Apel·len a la responsabilitat i al compromís amb la comarca per fer d’aquest Aplec una trobada segura.