Aromes del Maestrat amb un segle d’història

841
Aromes del Maestrat amb un segle d'història
Aromes del Maestrat amb un segle d'història
PUBLICITAT

No tots els restaurants poden dir que els seus sòls, cadires, taules… han vist els passos durant un segle i que segueixen tan vius i frescos com el primer dia. En els anys vint els agüistes van inundar la Font d’En Segures de Benassal. Amb la seua arribada van nàixer hotels i restaurants com La Castellana. La família Roig regenta aquest establiment situat en la Font d’En Segures de Benassal, just al costat de la font de la qual emana l’aigua que ha guarit tants renyons, o almenys açò diuen els que l’han begut.

L’Aigua de Benassal no falta en la taula de la Castellana, que obri tots els caps de setmana i de manera continuada en períodes vacacionals i a l’estiu.

Com són família ningú vol prendre més protagonisme. Tots treballen units en el restaurant i l’hotel. De la cuina de la Castellana ixen plats amb productes “de la terra”, encara que amanits més enllà dels conceptes clàssics de la cuina. Açò sí, no es perd en cap moment l’essència de les dues carns per excel·lència en l’Alt Maestrat: el be i el conill. Els acompañana els bolets de la zona, la mel o les herbes aromàtiques que creixen els queixals i suaus valls de la comarca.

Un altre producte que no falta en la cuina de la Castellana és la fruita seca que defineix el paisatge de Benassal: l’avellana. L’entorn del restaurant ho conforma el bosc del Rivet, un encinar i roureda centenària, i un gran número de bancals d’avellaners. Aquesta fruita seca va arribar a Benassal en els 50 i 60 i s’ha convertit en un senyal d’identitat del municipi, principal productor de la província de Castelló.

Mari Carmen Moliner, la cuinera, comenta amb satisfacció que “sempre tenim en la carta algun plat amb avellanes”. Des de fa diverses tardors els restaurants de Benassal s’uneixen per a organitzar unes jornades gastronòmiques de l’avellana. D’aquests menús especials “es queden en carta els plats que més agraden als quals ens visiten”.

En les postres no falten tampoc els orígens de la rebosteria de la zona. La confitura i la pasta dels pastissos tenen noves formes, textures i presentacions, però sense oblidar el sabor que es pot trobar en qualsevol forn de Benassal.

Fa uns anys el restaurant i les habitacions de la Castellana van ser sotmeses a una transformació en la qual s’han respectat la major part dels elements històrics. Les mateixes portes, les mateixes finestres de fusta, cadires amb quasi un segle d’història… Tot actualitzat, igual que la cuina que conserva els productes originaris del Maestrat però que els presenta en la taula amb l’atractiu del segle XXI.

En La Castellana es pot menjar i dormir. Les habitacions, actualitzades a les necessitats d’avui, evoquen també els feliços anys 20. L’arquitectura del conjunt del restaurant i l’hotel també ens traslladen a l’època. En La Castellana es poden matar el cuc de menjar bé en el Maestrat i, a més, satisfer la nostra necessitat de pausa i tranquil·litat com a colofó a un bon menjar.

El bar i el menjador de la Castellana conviden a asseure’s, traslladar la ment i gaudir dels sabors de sempre amb aires d’avui.

 

Aromes del Maestrat amb un segle d'història