Ares estudia els molins com a patrimoni i font econòmica de futur

98
PUBLICITAT

El projecte ‘Recull de patrimoni (pre) industrial dels Ports’ està impulsat pel programa Campus Obert del Servei de Activitats Socioculturals de l’UJI

El grup motor del projecte ‘Recull de patrimoni (pre) industrial dels Ports’ ha realitzat una nova jornada de treball en Ares, coincidint amb el Dia Mundial de l’Aigua, que es relaciona amb l’Objetiu de Desenvolupament Sostenible 6, que tracta la problemàtica de l’accés a l’aigua potable i al sanejament amb els molins com a protagonistes.

En la trobada van participar les agents d’ocupació i desenvolupament local dels municipis d’Olocau del Rei, Herbers, Castell de Cabres, Vallibona, Sorita del Maestrat, Vilafranca, Palanques i Villores, coordinadores de la iniciativa en cadascuna de les localitats, i la tècnica de turisme de la Mancomunitat Els Ports.

El projecte ‘Recull de patrimoni (pre) industrial dels Ports’ està impulsat per la seu d’Els Ports del programa Campus Obert del Servei de Activitats Socioculturals de l’UJI, que pretén catalogar l’ampli patrimoni de la comarca vinculat a l’època de la preindustrialització i la industrialització i compta amb la coordinació d’Angela López Sabater d’Arae Patrimonio y Restauración.

Una de les principals activitats de la jornada va ser la xarrada que va oferir l’AODL d’Ares del Maestrat, Silvia Sales, que va exposar la catalogació del conjunt dels molins hidràulics que existeixen en la localitat, situats en l’espai conegut com el Barranc dels Molins d’Ares, un espai etnològic catalogat com Bé d’Interés Cultural des de 2009, compost per cinc molins hidràulics fariners i entorn dels quals s’han desenvolupat rutes i material de difusió turística.

La coordinadora del projecte, Ángela López Sabater, d’Arae Patrimonio y Restauración, explica que “els molins històrics estan associats a l’ús de l’aigua com a font d’energia, i per tant la seua preservació també pot contribuir indirectament a millorar l’ús i la prevenció de l’ús incorrecte dels recursos hídrics”.

En aquest sentit, López incideix en què “per a frenar els problemes de falta d’aigua que existeixen en l’actualitat, les males connexions de telecomunicacions i la falta d’equipaments i serveis bàsics és beneficiós alinear els recursos patrimonials amb el desenvolupament sostenible, la qual cosa implica gestionar i els recursos culturals i naturals cap a un desenvolupament econòmic, social i natural a mitjà i llarg termini, i el projecte ‘Recull del patrimoni (pre) industrial dels Ports’ té bon compte d’això”, conclou. 

La segona part de la jornada es va basar a explicar la realització de la següent fase del projecte, denominada ‘relats de vida’. Es tracta d’una narració fruit d’una o successives entrevistes orals, que dona compte de seqüències o moments de la vida d’un individu. L’objectiu de la iniciativa és realitzar tants relats de vida com persones hagen viscut els processos de producció vinculats al patrimoni (pre) industrial dels Ports. Per a explicar la metodologia de treball es va visualitzar un vídeo-entrevista que es va realitzar en Ares fa uns anys a un dels últims moliners de la zona. 

Amb les entrevistes es busca capturar la memòria i el coneixement de les persones testimonis o participants en la preservació, utilització o transmissió d’eixos elements culturals, materials o immaterials característics d’èpoques anteriors, de major riquesa a la comarca.

El projecte ‘Recull de patrimoni (pre) industrial dels Ports’ està impulsat per la seu d’Els Ports del programa Campus Obert del Servei de Activitats Socioculturals de l’UJI, que pretén catalogar l’ampli patrimoni de la comarca vinculat a l’època de la preindustrialització i la industrialització i compta amb la coordinació d’Angela López Sabater d’Arae Patrimonio y Restauración.