- Ajuntament i Oficina de Turisme inclouran l’activitat en la programació de l’estiu
Aquest diumenge Ares del Maestrat ha celebrat la jornada ‘Gràcies a la guixa’, que va oferir una visió profunda i enriquidora de la vida fa 200 anys, especialment la construcció dels molins fariners i la seua rellevància econòmica i social.
L’activitat va suposar un enriquiment dels coneixements dels assistents i també de la valoració del patrimoni local i la importància de preservar-lo. Per tant, l’Ajuntament i l’Oficina de Turisme han decidit que aquesta programació forme part de les activitats concertades per a l’estiu.
La jornada va començar amb la recepció dels assistents a l’Oficina de Turisme, des d’on va començar el recorregut cap al Molí Sol de la Costa, on els guies van explicar l’enginyeria hidràulica dels molins. Durant la visita al Museu Etnològic, els participants van conéixer objectes i tradicions de la vida quotidiana d’aquella vida al barranc. Aquesta immersió cultural va permetre els visitants entendre millor el context històric i la importància d’aquest patrimoni que sovint es passa per alt.
Una de les activitats més destacades de la jornada va ser la representació de la sembra d’una llavor en perill d’extinció, el ‘panís de la guixa’, una planta clau durant els períodes de fam per la seua resistència i capacitat de créixer en condicions adverses. Aquesta demostració va il·lustrar com aquesta agricultura de gra i de lleguminoses va ser vital per a la supervivència de moltes famílies durant les èpoques de crisi.
El recorregut va continuar pels molins de la Bassa Rodona, el Molí de Dalt, el Molinet i el Molí de la Roca, on els participants van veure de prop els molins que van ser crucials per a la producció de farina. Les explicacions dels guies van oferir una visió detallada del funcionament d’aquests molins i el seu paper en l’economia agrícola local. Un aspecte fonamental de la jornada va ser la contextualització històrica dels esdeveniments i dels d’inflexió que va portar a l’expansió demogràfica durant els segles XVIII i XIX.
A més, van explorar la connexió entre aquesta valoració de la història i patrimoni de la gent de les classes menys afavorides i l’artista Francisco de Goya, ja que aquest és conegut per la seua crítica social i política: va reflectir en les seues obres els patiments de la gent durant períodes de guerra i fam. Els participants van descobrir com Goya va immortalitzar la guixa en les seues pintures, oferint una visió commovedora de la vida d’aquestes persones i la seua lluita per la supervivència.
L’anàlisi del quadre ‘Gracias a la almorta’ va ser un dels moments més emotius de la jornada. Aquest quadre de Goya representa la cruesa de la fam i el patiment de les persones que van dependre de la guixa per sobreviure. A través d’aquesta obra, Goya va donar veu a aquells que normalment eren oblidats per la història.
Així, amb una barreja d’història, art, patrimoni i natura, la jornada va proporcionar una experiència educativa i inspiradora. Els participants van poder apreciar la resiliència i la innovació de la gent d’Ares del Maestrat, que van transformar adversitats en oportunitats per a construir un futur millor.