Arcadi España: “La Llei contra el Despoblament garantirà millors serveis als habitants de més 178 municipis de la Comunitat Valenciana”

590
PUBLICITAT

Nota de premsa de la Generalitat Valenciana

El conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Arcadi España, ha assenyalat aquest divendres, després de l’aprovació pel Ple del Consell de l’avantprojecte de Llei Integral de mesures contra la despoblació a la Comunitat Valenciana, que aquesta normal “garantirà millors serveis als habitants de més 178 municipis de la Comunitat Valenciana”.

“Es tracta d‟una llei que aposta per la igualtat d’oportunitats de tots els ciutadans, amb independència d’on residisquen. En aquest sentit, beneficiarà més de 80.000 persones que actualment viuen en municipis considerats en risc de despoblació”, ha indicat Arcadi España.

Segons el conseller, “la igualtat territorial no només és una qüestió de justícia, sinó que a més beneficia el conjunt de la societat valenciana, perquè així aconseguim una Comunitat Valenciana més cohesionada, més accessible, més justa, més pròspera i amb més beneficis mediambientals”.

Arcadi España ha realitzat aquestes declaracions durant la roda de premsa del Ple del Consell, que ha tingut lloc al Castell de Cabres, i en què ha intervingut, juntament amb la vicepresidenta del Consell i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Aitana Más, per donar a conèixer els detalls de la llei.

“Aquesta norma permetrà incoporar la perspectiva rural a totes les polítiques i projectes normatius de la Generalitat, reflectint així l’aposta del Consell per dinamitzar les zones rurals i garantir els drets dels seus habitants”, ha assenyalat el conseller.

En aquest sentit, el conseller d’Hisenda ha assenyalat que la nova llei suposa un “pas fonamental que eleva a rang legal totes les actuacions posades en marxa pel Consell en matèria de despoblació”. Així mateix, ha destacat que és una norma que “neix del diàleg, sobretot amb els veïns i les veïnes que viuen en aquests territoris”.

Arcadi España ha mostrat el seu acord amb l’alcaldessa de Castell de Cabres en reivindicar la importància dels esdeveniments que ocorren als petits municipis, i ha fet seves les seves paraules, assenyalant que “als pobles petits passen coses molt grans i des del Consell volem que així continuï sent”.

Contingut de la llei

L’objecte de la futura llei és garantir serveis bàsics als municipis en risc de despoblació. D’aquesta manera, es garanteix l’accés a una educació, sanitat i serveis socials de qualitat, per la qual cosa, entre altres accions, el Consell incentivarà que els empleats públics escullen aquestes zones com a ubicació de destinació.

A més, fomentarà l’ocupació juvenil, la formació professional i promourà l’atenció adequada a les persones grans de les persones, així com la igualtat de gènere i l’accés a la formació en competències digitals.

La futura llei consolidarà també el nou servei de transport a demanda i promourà programes específics d’ocupació per a zones rurals, l’accés als serveis de justícia o ampliació de les oficines Xaloc per a habitatge.

Quant a les mesures per a la reactivació i la diversificació socioeconòmiques, la futura llei estableix criteris de discriminació positiva per als municipis en risc de despoblació en l’accés als ajuts públics; garanteix la fiscalitat diferenciada per a residents i empreses instal·lades al territori així com el suport al comerç de proximitat i la cadena de valor agroalimentària.

Un altre dels punts destacats de l‟avantprojecte és la promoció d‟una gestió forestal sostenible i la prevenció d‟incendis, mitjançant, entre altres accions, el suport al manteniment de l‟agricultura tradicional i es durà a terme l‟impuls a la recuperació d‟antigues parcel·les de cultiu per a la recuperació del mosaic agroforestal amb agricultura de muntanya.