Ana Besalduch (PSPV) acusa el Consell retallar el 90% de les ajudes al sector primari

85
La sequera afecta la ramaderia i l'agricultura
La sequera afecta la ramaderia i l'agricultura
PUBLICITAT

La portaveu d’Agricultura a les Corts alerta que la pràctica totalitat de les subvencions encara no s’han convocat malgrat la crisi del camp i confirma que els socialistes secundaran l’atur de AVA-ASAJA i La Unió de demà divendres

La portaveu socialista d’Agricultura a les Corts, Ana Besalduch, ha acusat el Consell de Mazón de “sentir-se còmode en el ‘rincón del vago’” en haver “sigut incapaç de convocar a les portes de l’estiu el 90% de les ajudes previstes per al sector primari en els pressupostos”. Besalduch ha assenyalat que “únicament s’han convocat 14 línies de subvencions de les 106 existents, i d’algunes només s’han publicat les bases, sense cap resolució”. “Són desenes de milions d’euros bloquejats per l’administració que haurien de ser a les mans dels nostres agricultors i ramaders per a pal·liar els efectes de la sequera i plagues”. “Estan deixant abandonat el camp”, ha advertit.

“Això té nom i és retallada encoberta que deixa els agricultors en un punt crític”, ha afirmat Besalduch. La portaveu socialista ha remarcat que el PSPV secundarà la manifestació de AVA-ASAJA i La Unió programada per a demà divendres. “El camp no pot més, amb pèrdues acumulades de 73 milions d’euros, i demà mostrarà el seu cansament davant la inacció del Consell de Mazón”.

Seguint la mateixa línia, Besalduch ha criticat el conseller d’Agricultura per anunciar una partida d’ajudes per a pal·liar la sequera “que no està plasmada en els pressupostos”. “La Conselleria no està fent res per a assegurar l’aigua al bestiar, malgrat conéixer la situació des de fa mesos”. “Les basses s’assequen i la gestió del subministrament d’aigua, que podria haver-se dut a terme amb empreses públiques fa tres mesos, no l’han feta”. En l’altre costat, “el Govern d’Espanya ha repartit en 2023 19 milions d’euros entre 61.000 agricultors per a mitigar els efectes de la sequera pels zero transferits pel PP de Mazón”.

La Generalitat, mal pagadora
A més a més, la diputada castellonenca ha denunciat que la Comunitat Valenciana es troba a la cua del pagament de les ajudes ja convocades i adjudicades, amb només un 47% de les subvencions abonades, molt lluny del 97% que aconsegueixen comunitats autònomes com les Balears. Ana Besalduch ha lamentat que el PP i Vox hagen convertit la Generalitat “en una institució lenta i poc útil” i exigeix “celeritat” en el pagament de les subvencions per a alleujar la crítica situació que viuen els sectors agrícoles i ramaders a causa de la sequera, la crisi de rendibilitat o la falta de relleu generacional.

La portaveu socialista ha insistit que “la falta d’acció del Consell de Mazón està portant al sector primari a una situació insostenible”. “Estem veient com la ineficàcia i la desídia del govern actual estan deixant desprotegits els nostres agricultors i ramaders”.