Amics de la Valltorta i Ajuntament de Tírig impulsaran el Parc Cultural. Morella la Vella no té guia i Vilafranca demana formar-ne part.

468
Taller sobre pintures rupestres a Tírig
PUBLICITAT

Taller sobre pintures rupestres a Tírig
Taller sobre pintures rupestres a Tírig
L’Ajuntament de Tírig i l’associació Amics de la Valltorta s’han convertit en els principals impulsors del Parc Cultural de Valltorta. El parc cultural engloba a 8 pobles dels Ports i el Maestrat, però més enllà de la creació de la figura jurídica, no ha rebut un decidit impuls de la Generalitat. L’alcalde de Tírig, Juan José Carreres, ha apuntat que amb el nomenament del nou director del Museu de Valltorta, Josep Casabó, es convocarà una reunió amb tots els municipis inclosos al parc cultural.

I és que a Fitur, el 2010, la Generalitat Valenciana dedicava la portada de la seva revista CVNews al parc cultural que mai s’ha arribat a promocionar. A la localitat de l’Alt Maestrat treballa Amics de la Valltorta, un grup de voluntaris apassionats per les pintures rupestres. Amics de la Valltorta i el consistori de Tírig han treballat de valent en la creació de “Juegos de la Ruta de l’Art Rupestre”. Es tracta d’un joc didàctic, adaptat a nens i grans, que promociona les pintures de Tírig i les localitats tarragonines de Montblanc i Ulldecona. El Ministeri de Cultura ha finançat el projecte, que ofereix un recorregut per les característiques més singulars de les pintures.

A més, Amics de la Valltorta, ofereix des de fa temps, tallers sobre pintures rupestres. En ells xiquets i grans poden practicar amb les mateixes eines i materials que fa 7.000 anys.

– Accessos al museu

En els últims anys el Museu de la Valltorta, inaugurat el 1995 ha registrat un descens en el nombre de visitants. S’ha passat de 17.000-12.000 anuals. Un dels problemes de Tírig passa pels difícils accessos al municipi . De les quatre carreteres que arriben a la localitat, cap ofereix un traçat adequat per a autobusos. La solució arribarà amb l’ampliació de la carretera entre Tírig i La Salzedella. Ahir el Butlletí Oficial de la Província publicava la licitació per 3,7 milions d’euros de les obres de la carretera entre ambdós municipis. L’alcalde de Tírig va valorar aquest anunci com “una excel·lent notícia , ja que la carretera de Tírig a Salzedella és la que ens comunica amb més rapidesa amb la CV-10”.

– Morella la Vella no té guia.

Dins del parc cultural de Valltorta les coves de la mateixa Valltorta, la Gasulla a Ares i Morella la Vella són les més significades. En Valltorta, al mateix museu, dos guies s’encarreguen de les visites. A Ares, preguntant al bar de la Montalbana un guia condueix als visitants a les coves. Però a Morella no hi ha guia. Les pintures estan tancades al públic des de fa quatre anys . Des de l’ Ajuntament s’han cansat de denunciar-ho. El mateix fan els arqueòlegs i estudiosos. La Generalitat manté una cova Patrimoni de la Humanitat tancada al públic.

– Vilafranca vol formar part

Després de la troballa d’un notable conjunt rupestre al seu terme municipal, l’alcalde de Vilafranca, Óscar Tena, ha sol·licitat la inclusió del municipi al Parc Cultural de la Valltorta, perquè la Vila també pugui beneficiar-se de la promoció de les pintures rupestres. El municipi ha sol·licitat ajudes al Ministeri de Cultura per donar a conèixer el patrimoni rupestre trobat i la cova del Barranc de Carabasses.