Amb molt de sabor i amb fonament en l’Alt Maestrat

547
PUBLICITAT

Els territoris de l’Alt Maestrat Human Land, amb localitats com Culla, Benassal, Catí i Ares del Maestrat, són rics en cultura, patrimoni, història i, com no, en gastronomia.
Per això, no hi ha res millor que recórrer la zona amb una perspectiva diferent i prendre als menjars de la comarca com a protagonistes. En quasi qualsevol bar o restaurant aprofiten els productes de temporada per a elaborar els seus plats. Així, els bolets o la tòfona negra donen lloc a grans menjars que fan les delícies d’aquells que els proven. Cal assenyalar que la tòfona és un dels béns més preuats de la zona ja que, relacionat amb els boscos d’alzines i avellaners, creix tant a l’hivern com a l’estiu.

En qualsevol època de l’any es poden degustar plats tan típics com l’Olla del Maestrat, el corder, el ternasco o el conill amb caragols. Així mateix, el ‘tombet’ és el guisat de carn per excel·lència i pot realitzar-se amb diferents carns de caça. Així, no s’ha d’oblidar que des de temps immemorials aquesta zona ha estat lligada a la caça, per la qual cosa gran part de la seua gastronomia es basa en productes elaborats amb conill, corder o au. D’aquesta forma, el que degustem en els restaurants de l’Alt Maestrat són plats elaborats com tota la vida que han anat passant de generació a generació i que segueixen fent gaudir a tots aquells que els proven.

La zona també és ben coneguda pels seus fruits secs. Els camps d’avellaners i ametlers són molt extensos i serveixen per a crear plats tant salats com a dolços. Per a tots aquells un poc llépols en els restaurants, però també en els forns i pastisseries locals, es poden adquirir suculentes creacions amb ametla o avellana. I és que en aquests municipis de l’interior castellonenc són molt importants els forns locals. En ells es continuen elaborant com fa segles pastes i coques que fan les delícies d’aquells que les proven.

Així mateix, destaquen els olis d’oliva verge que es produeixen al terme de Culla o les mels de diferents tipus de flors que els apicultors de la comarca elaboren.

La gastronomia és tan important en la zona que durant l’any es realitzen diferents jornades en els municipis, tant a nivell individual com grupal, en les quals els comensals poden gaudir de menús elaborats especialment per a l’ocasió. Així, destaquen les jornades de la Tòfona Negra i les de l’Avellana. Aquestes últimes han tingut lloc aquest mateix mes d’octubre a Benassal.

-Tradició formatgera
En qualsevol recorregut per la gastronomia de l’Alt Maestrat no pot faltar una parada a Catí per a provar qualsevol dels seus suculents formatges. Elaborats des de fa segles de forma tradicional i amb desenes de varietats són molt valorats pel seu gran sabor i textura. Per als més cuiners, els formatges de Catí són perfectes per a cuinar plats salats o fornejar postres per a xuclar-se els dits.

També cal destacar els formatges de Benassal. Aquest formatge tendre és molt preuat per la seua qualitat, textura i sabor i és quasi obligatori adquirir-ho o provar-ho quan es visita el municipi.

A més dels formatges, amb la llet de les cabres i ovelles de l’Alt Maestrat també s’elaboren quallades a l’estil tradicional. Unes postres que, en ocasions, també s’acompanyen amb la mel.

-Aigua amb reconeixement internacional
Com no podia ser d’una altra forma, no hi ha viatge per l’Alt Maestrat que es preue sense visitar la Font d’En Segures a Benassal i provar la seua aigua. Aigua de Benassal es comercialitza a nivell internacional, compta amb grans reconeixements pel seu sabor i qualitat i és ideal per a ser presa per persones amb dolències de renyó. Tal és així, que milers de persones visiten el municipi per a provar aqueixes aigües amb propietats curatives que brollen de la deu benassalenca.

Així mateix, la naixement de l’Aigua de l’Avellà a Catí també destaca per les propietats minerals de la seua aigua. Des de fa segles es parla de la qualitat de l’aigua de la Avellà i, per això, encara avui es comercialitza.