Una de les iniciatives que ha desenvolupat el Centre de Salut de Forcall juntament amb el Centre de Salut Pública de Benicarló és l’engegada de tallers sobre higiene de mans dirigits a l’alumnat d’Infantil i Primària del Centre Rural Agrupat Els Ports.
I és que el Centre de Salut Pública de Benicarló, depenent de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, ha llançat una sèrie de recomanacions amb motiu del Dia Mundial del Rentat de Mans amb Aigua i Sabó, que es va celebrar el passat diumenge, 15 d’octubre. Es tracta d’una iniciativa que desenvolupa UNICEF i a la qual s’ha unit el personal d’aquest centre amb l’objectiu de prevenir malalties infeccioses, en concret entre la població infantil.
L’objectiu és reforçar en la població aquest hàbit, com a pràctica quotidiana i repetitiva, ja que pot disminuir un 50% les malalties infantils, segons l’Organització Mundial de la Salut. Per això, des del Centre de Salut Pública de Benicarló es posa l’accent principalment en la importància d’ensenyar a la població infantil bons hàbits d’higiene de les mans per a mantenir-se sans.
Segons destaca Pilar Ors, metgessa d’aquest centre “és necessari fomentar l’aprenentatge sobre un bon rentat de mans des d’edats molt primerenques perquè constitueix una de les inversions més rendibles en termes de salut”. De fet, hi ha moltes malalties que es poden prevenir llavant-se les mans, entre les quals es troba la febre aftosa, hepatitis A, shigelosis (infecció bacteriana que presenta símptomes de diarrea, enrampades abdominals i febre) o giardiasi (malaltia parasitaria de l’intestí) entre d’altres.
En aquest sentit, els experts recomanen que el rentat de mans sempre s’ha de realitzar amb aigua tèbia i sabó i amb el fregat de tots dos costats de les mans, els dits, les ungles i les nines durant uns 15 o 30 segons. Després ha de fer-se un aclarit complet i, quant a l’assecat, si és en el domicili ha de realitzar-se amb una tovallola que es canvie amb freqüència i en l’àmbit públic amb ventilació o tovallola d’un sol ús.
D’altra banda, Pilar Ors afegeix que “és recomanable que les mans es renten abans de preparar o manipular aliments, abans de tenir contacte amb persones sensibles (com bebès, ancians, persones malaltes ) i després de tocar terra o animals. A més, és important rentar-se les mans després d’utilitzar el vàter, canviar bolquers, després d’esternudar o tossir, i fins i tot en utilitzar el mocador. I també és recomanable després d’estar en espais tancats amb moltes persones, viatjar en transport públic, al final de la jornada laboral i en arribar a casa”.
Taller d’higiene de mans dirigit a escolars
En aquest sentit, Elena Benages, metgessa del centre de salut de Forcall ressalta que el paper de l’Atenció Primària com a promotor d’intervencions programades en l’àmbit de l’escola “és fonamental en l’elaboració d’un diagnòstic de salut del centre escolar, suport als professors en la seua formació, intervencions directes amb els pares i mares prenent part activa en la implicació de les famílies en l’adopció d’hàbits entre d’altres”.
La intervenció, en la que col·laboren professionals d’educació i sanitat, consisteix en tallers grupals orientats cap a una reflexió sobre la importància de rentar-se les mans, com i quan llavar-les i sobre què són els microbis o quant mesuren, tot això adaptat al nivell de l’alumnat.
A més, s’empra la metodologia del joc per a l’aprenentatge de com cal rentar-se les mans per a evitar propagar microbis i contagiar possibles malalties. Les i els alumnes aprenen la importància de la higiene respiratòria i l’abast que poden tenir els gèrmens quan es tus o s’esternuda, de forma molt interpretativa i mitjançant la utilització de colors, vaporitzadors i diverses tècniques perquè capten realment l’abast que poden arribar a tenir els gèrmens, i descobrisquen la importància dels bons hàbits d’higiene.