Altmaesports i UJI analitzen la nova perspectiva rural amb TFG d’estudiants

97
PUBLICITAT

El Centre Recreatiu de Catí va acollir ahir a la vesprada l’exposició de dos Treballs Final de Grau inclosos dins de les beques Enclau UJI. Aquest programa d’ajuda a l’estudiantat, que finança el Grup d’Acció Local Altmaesports, aborda el concepte de la ruralitat en la societat actual a partir d’estudis fets amb perspectiva rural i anàlisi del territori per alumnat de la universitat castellonenca, amb la idea clara de fixar la mirada en la resolució de problemes i proposició de solucions. En la jornada d’ahir van ser els estudiants Joan Martí i Izan Querol els qui mostraren la seua investigació i projecte futur empresarial davant l’audiència.

“És una gran satisfacció veure com està funcionant el programa. Les relacions amb la universitat són molt importants per a desenvolupar professions qualificades i detectar les necessitats que es tenen al medi rural per ajudar a que els i les joves puguen viure al seu poble. La implicació que té Enclau UJI es demostra amb la gran participació: 13 treballs van ser presentats durant el 2023”, va explicar David Vicente Segarra, president del GAL Altmaesports, durant la seua intervenció que va inaugurar l’acte.

El coordinador de la tercera convocatòria i professor de Sociologia de l’UJI, Xavier Ginés, va donar la benvinguda als dos alumnes. “Volem contribuir a canviar la mentalitat que es té sobre la ruralitat, per què estudiant els pobles trobarem les respostes per al futur. S’ha d’apostar per serveis bàsics per garantir una qualitat de vida mínima, però també el medi rural és un centre de divulgació de continguts i de creació de nous sabers. Hi ha un canvi de paradigma i la joventut vol tornar als pobles”, va explicar Ginés, qui va fer referència al “vital paper que juga el GAL Altmaesports per connectar tots els pobles del territori i el seu veïnat amb els serveis universitaris”.

Pel que fa a les presentacions, l’alumne Joan Martí va presentar el TFG presentat durant el curs 2022/2023 anomenat “Repressió en temps de guerra. Els Ports durant la Guerra Civil” amb el que es rastrejaven casos i vides de veïns i veïnes de la comarca de Els Ports durant la guerra del 1936. Amb especial enfocament sobre Sorita, poble natal de l’estudiant. En l’altre cas, Izan Querol va exposar un projecte de creació empresarial a Morella, on projecta un nou càmping per a fomentar el turisme rural al seu poble. Aquesta proposta entrarà en les candidatures de la convocatòria Enclau UJI d’aquest curs.

Les beques convocades pel Vicerectorat de Cultura, Llengües i Societat a través del Programa d’Extensió Universitària (PEU-UJI) tenen una dotació de 300 euros cadascuna, de les quals es podrà beneficiar qualsevol estudiant de la Universitat Jaume I que es trobe matriculat o matriculada en un Treball Final de Grau, de qualsevol de les titulacions que ofereix l’UJI durant el curs 2023-2024.