Alt Maestrat, un paisatge florit d’ametlers

192
PUBLICITAT

Caminar per les sendes i camins de l’Alt Maestrat Human Land s’ha convertit en una activitat d’oci o esportiva per a milers de persones, que no dubten a gaudir dels paratges naturals d’una terra frondosa i amb varietat de flora i fauna. No obstant això, amb una sola ullada general es pot apreciar quin arbre és el que més abunda entre bancals i terres treballades: l’ametler. La collita i recol·lecció d’ametles és una de les activitats econòmiques més esteses en tot el territori de l’Alt Maestrat, on la magnífica situació territorial frena el contrast de temperatures que afecta decisivament al conreu d’aquest arbre fruiter. Tant a Catí, Ares, Benassal o Culla es treballen diàriament els terrenys dedicats a l’ametla, però la localitat d’Albocàsser destaca per posseir més terres destinades a aquest efecte. De fet, en aquest poble se celebra cada any la Fira de l’Ametla, en reconeixement a la notable incidència que aquest fruit té sobre l’economia i gastronomia de veïns i veïnes.

L’ametla és una fruita seca que destaca pel seu sabor dolç i la facilitat per a modelar-se, una cosa molt útil que li permet decorar multitud de receptes. El seu tacte suau contrasta amb la seua dura i aspra coberta, però les seues qualitats gastronòmiques en boca del consumidor la converteixen en un bé molt preuat per a qualsevol cuina. De fet, els habitants de l’Alt Maestrat Human Land tenen en el seu repertori culinari multitud de receptes tradicionals. Funciona com a aperitius (ametles torrades i garrapinyades), postres (flams d’ametla), pastisseria (coca amb ametla), rebosteria (torrons i massapans), condiment de guisats (cigrons, sarsueles de peix, mandonguilles…) o complement d’ensalades o plats freds.

Les seues possibilitats de consum es relacionen també amb el fet que cada família a l’Alt Maestrat té bancals dedicats al seu conreu. Com a herència familiar, en una zona on l’agricultura ha sigut i continua sent una via econòmica respectada, llaurar les terres significa seguir amb el llegat que les generacions anteriors han treballat i que les pròximes tindran l’oportunitat de fer-ho. És per això que cada casa d’Alt Maestrat Human Land té al seu abast un grapat d’ametles que menjar i assaborir quotidianament. Els ametlers formen part de l’Alt Maestrat tant com pot fer-ho la Mola del Castell d’Ares, l’ermita dels Sants Joans d’Albocàsser o la Llotja de la Casa de la Vila de Catí. El llegat perdura encara a hores d’ara amb el conreu de diferents classes d’ametla, com la Marcona, la més estesa per la zona de l’Alt Maestrat Human Land. No obstant això, les classes abunden i aproximadament trenta tipus de llavors es cultiven.

És el conreu estrela, el producte més cobejat. Tan bo és el seu sabor com bonica és l’estampa d’un ametler florint, amb les seues flors blanques i roses onejant amb la brisa dels paratges del territori. Cap a finals d’hivern comença aquesta temporada, època decisiva perquè, en acabar l’estiu, la collita siga profitosa. De fet, darrere de cada quilo collit hi ha hores de sacrifici i amor per part de cada agricultor, que dedica els seus esforços al bon estat de cada arbre fruiter. Des d’esporgar les branques i polvoritzar contra malalties fins a preparar la maquinària de recollida. Tot a fi de tindre la millor ametla del món, amb el seu millor sabor i textura.