Alifara Els Ports i l’estratègia de turisme de Vilafranca en un conveni UJI-Generalitat

519
PUBLICITAT

Nota de premsa de la Generalitat Valenciana

La consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, i la rectora de la Universitat Jaume I, Eva Alcón, han signat un conveni de col·laboració per a fomentar les activitats públiques en matèria de participació ciutadana. En concret, l’objecte d’aquest acord permetrà realitzar el seguiment de les iniciatives comunitàries rurals i l’anàlisi de les polítiques de participació en la ruralitat. L’acte de signatura ha comptat amb la presència de la vicerectora de Responsabilitat Social, Polítiques Inclusives i Igualtat, Elsa González, i de la secretària general de l’UJI, Cristina Pauner.

Pérez Garijo ha destacat el valor de la col·laboració amb les universitats públiques valencianes “per a generar coneixement, investigació i divulgació”, un treball conjunt “essencial” per a continuar avançant en l’efectivitat de les polítiques públiques.

La consellera de Participació ha subratllat la importància del conveni perquè promou “la implicació dels valencians i valencianes en les decisions que prenen les administracions, tant la local com l’autonòmica”. A més, ha afegit que “volem analitzar, exportar i impregnar de polítiques de participació tots els pobles atés que l’administració local és la més propera a la ciutadania i té més facilitats per a fer que participe”. 

Per la seua part, la rectora Eva Alcón ha subratllat que aquest conveni respon al compromís institucional de “promoure la col·laboració amb altres administracions públiques per a donar una resposta eficaç a les exigències del desenvolupament econòmic i social i afavorir una millor  transferència del coneixement”. Com a universitat pública, ha afegit la primera autoritat acadèmica, “hem de posar les nostres capacitats investigadores i tècniques per a contribuir al progrés social i econòmic i a un desenvolupament responsable, equitatiu i sostenible”.

El finançament de les activitats ascendeix a 15.000 euros i forma part del Pla estratègic de subvencions de la Conselleria, en concret, pel que fa al foment de les activitats de les universitats públiques de la Comunitat Valenciana en matèria de participació ciutadana. Una línia de subvencions que està dins de l’objectiu estratègic 3 d’aquest pla, que pretén convertir la Generalitat en referent en matèria de participació ciutadana per a la ciutadania i per a altres administracions.

Projectes de participació

Mitjançant aquesta col·laboració, l’UJI desenvoluparà diferents accions vinculades a quatre projectes de participació i disseny d’iniciatives en el món rural. Així, s’analitzarà l’evolució d’Almedíjar Vive, on les tasques a realitzar seran entrevistes de seguiment i observació participant de les accions que s’impulsen així com impuls d’accions en relació a l’habitatge rural. 

Una altra de les iniciatives incloses en aquest conveni és la dinamització del procés participatiu per al disseny de l’Estratègia Turística de Vilafranca, on es desplegaran accions en col·laboració amb el grup motor per al desenvolupament d’iniciatives, acompanyament en els processos concrets de presa de decisions i disseny participat a més de realització d’informes d’evolució.

El projecte Alifara de salut comunitària i participativa dels Ports és un altra iniciativa. En aquest cas, el treball a realitzar serà l’acompanyament en la investigació, que inclou l’assessorament metodològic i el suport a l’anàlisi. 

Per últim, també es desplegarà un anàlisi de la participació rural a través de l’exploració dels discursos dels actors polítics i tècnics encarregats d’impulsar la participació ciutadana en el món rural. Per a dur-lo a terme, es dissenyarà una investigació qualitativa fonamentada en entrevistes en profunditat a responsables de la participació institucional en l’àmbit local.