Albocàsser viu la màgia i l’emoció de les Rossegades

155
Dia de les coquetes i les rossegades fins al poble a Albocàsser
Dia de les coquetes i les rossegades fins al poble

Albocàsser viurà demà un dels actes principals de les festes en honor a Sant Antoni. Cada any les impressionants Rossegades atrauen a la població a nombrosos visitants que observen sorpresos l’ascensió pel carrer Major dels dos arbres i el carro carregat de malea

Aquesta setmana els majorals s’han dedicat a acostar al poble els arbres i el carro. A més, en els dos forns de la localitat s’han elaborat els pastissos i la coqueta que es reparteix amb motiu de la festa.

L’Ajuntament amb l’objectiu de donar continuïtat a les tradicions i costums va decidir distribuir el poble en diferents sectors amb la finalitat d’organitzar la festivitat de Sant Antoni. Cada sector agrupa a un conjunt de carrers que seran els encarregats de l’organització dels diferents actes de la festa. L’Ajuntament fa una donació econòmica de 1.000 € per a sufragar les despeses de la festivitat.

En les Rossegades els aficionats als cavalls s’encarregaran de tallar la llenya, carregar el carro i arrossegar els dos arbres i el carro carregat de llenya. Els arrossegaments es faran durant el matí amb un interval d’una hora entre l’un i l’altre. Quan els tirs d’animals guiats pels traginers arriben al carrer Major i al crit del primer d’ells, comença l’ascensió a tota velocitat pel carrer Major. La copa de l’arbre que s’arrossega és tan ampla com el carrer, la qual cosa provoca tensió i emoció entre el públic. En arribar a la Plaça i al crit de “Visca Sant Antoni” finalitza l’ascensió. Estiren un arbre ramificat, una carrasca i el carro carregat de llenya. Sens dubte el moment més espectacular és l’ascensió del carro carregat amb la llenya. És el moment en què sonen les campanadas. El carrer Major s’ompli de públic que trau el cap a les finestres i balcons per a veure l’espectacularitat del moment.

La llenya i els arbres conformen la foguera que es cremarà durant la vesprada. Després, de nit tindrà lloc la lectura de la Publicata i el repartiment de la coqueta per a tots els que porten un animal.

El diumenge a la vesprada arribaran les Corregudes, on participaran sobretot xiquets. Com a premi rebran un pollastre.