Albocàsser tornarà a viure el Cant de Les Cartes

146
Cant de les Cartes a Albocàsser 2022
Cant de les Cartes a Albocàsser 2022
PUBLICITAT

Com marca la tradició, la nit del 7 de desembre, vespra de la festa de la Puríssima, la plaça de l’Església d’Albocàsser s’omplirà amb la veu de quatre quintos que, seguint els pals de la baralla espanyola, entonaran cobles relacionades amb la Passió del Senyor i Dolors de la Mare de Déu. Després de finalitzar el Cant de Les Cartes, serà el torn de les ‘Albaes’, amb les quals tots els quintos del municipi entonaran noves cobles a les dones solteres.

La tradició de Les Cartes va nàixer en 1870 segons documents de l’Arxiu Parroquial. Destinat a Cuba, un soldat d’Albocàsser que complia amb el servei militar obligatori, li va comptar al rector del poble que un company d’escamot havia sigut arrestat i processat en judici sumaríssim per repassar les cartes de la baralla durant la missa. Després d’explicar el perquè, que no era un altre que no tindre rosari i substituir-ho per les cartes de la baralla per a resar els Misteris de la Mort i Passió de Jesucrist, havia sigut absolt. Des de llavors, els quintos d’Albocàsser demanaven cada vespra de la Puríssima protecció durant el servei militar. Hui dia, encara que el servei militar ja no és obligatori, la tradició es manté viva preservant una tradició única d’Albocàsser.

La festivitat continuarà el divendres amb la Santa Missa i el recorregut pels carrers amb la rondalla cantant les cobles a la Verge i la banda de música posant el toc rítmic. Tampoc faltarà la captà, en la qual els quintos recaptaran diners per a sufragar els festejos.