Albocàsser, punt d’inici del curs polític per al PSPV

1167
Forum d'alcaldes i alcaldesses del PSPV a Albocàsser
Forum d'alcaldes i alcaldesses del PSPV a Albocàsser
PUBLICITAT

El secretari general de PSPV-PSOE de la província de Castelló i diputat autonòmic, Ernest Blanch, ha afirmat al VI Fòrum d’alcaldesses, alcaldes i portaveus Vicent Nebot que s’ha celebrat a l’ermita de Sant Pau d’Albocàsser sota el lema ‘Acció i Futur. Pobles i ciutats en marxa ‘que els ajuntaments i l’oposició socialista ha estat un exemple de bon govern, responsabilitat, capacitat i creativitat “en aquesta crisi. En la seva intervenció de l’acte d’obertura, Blanch ha destacat que la ciutadania té, en les institucions que governa el partit socialista, i especialment en els ajuntaments, “la seguretat que estem i estarem al seu costat”.

“Portem mesos molt durs i la ciutadania busca amb anhel algú que pugue millorar la seva vida, que li done esperança d’un futur millor i seguretat que té alguna institució al seu costat per ajudar a que la seva salut estigui assegurada, que si es queda sense treball podrà mantenir-se i que algú es preocupa per no deixar ningú enrere “, ha assenyalat.

Referent a això, el secretari provincial ha apuntat en una clara defensa a el municipalisme que “són els ajuntaments els que, en el dia a dia, estan amb els seus veïns i veïnes. I són els municipis la primera línia de batalla contra aquesta crisi sanitària i econòmica. Per això, gràcies als alcaldes, alcaldesses i portaveus pel vostre treball i per fer de el partit socialista la garantia de ser l’única i millor solució a aquesta crisi. Perquè el fonament estructural del nostre partit és i serà sempre el municipi “.

Blanch ha anunciat que impulsaran iniciatives parlamentàries per ajudar els municipis a que tinguin un bon pla de polítiques Covid; es treballarà amb el fòrum de municipis d’interior que presideix l’alcalde de Montanejos, Miguel Sandalinas; i s’obrirà l’espai de treball de les grans ciutats de les comarques per donar un tractament diferenciat.

Acte d’obertura

L’acte d’obertura també ha comptat amb la presència de el president de la Generalitat i secretari general de PSPV, Ximo Puig, que ha afirmat que “garantirem lleialtat absoluta, tant on governem com on estem a l’oposició”. En aquest sentit, ha destacat l’important que és que s’aconsegueixin aprovar uns pressupostos generals, “sobretot per donar exemple i aprofitar els 140.000 milions d’euros que han d’arribar d’Europa”.

Per la seva banda, l’alcaldessa d’Albocàsser, Isabel Albalat, ha assenyalat que “ens trobem en moments decisius i els socialistes hem de mostrar la voluntat de canvi per un projecte comú en tots els nostres municipis. Per això necessitem reconnectar els ajuntaments amb els veïns i veïnes i, per això, els socialistes tenim la mirada en el municipalisme, en el reforç de l’autonomia local com a palanca d’impuls”.

Així mateix, en la seva intervenció, el secretari comarcal i alcalde de Rossell, Evaristo Martí, ha posat en valor la feina dels alcaldes i alcaldesses, regidors i regidores dels ajuntaments als que ha animat a ser “veu i altaveu de la feina que els nostres governs estan realitzant en aquests difícils moments “.

Taula 1: ‘Gestió i reconstrucció poscovid’

Després de l’acte d’obertura, la jornada ha comptat amb el desenvolupament de tres taules sota el nom de ‘Gestió de reconstrucció poscovid’, ‘Connexió territorial’ i ‘Connexió territorial (àmbit municipal)’. A la primera taula, moderada per la secretària d’Organització i alcaldessa d’Almenara, Estíbaliz Pérez, han intervingut el secretari adjunt de l’àrea municipal de l’executiva federal, Alejandro Soler, el vicesecretari de l’executiva provincial, president de la Diputació de Castelló i alcalde de Suera, José Martí, l’alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, i l’alcalde de Vila-real, José Benlloch.

Soler ha manifestat que aquesta pandèmia “ha estat la més gran tragèdia d’aquesta generació” i que “s’ha de resoldre amb participació i esforç”. En aquest sentit, ha assenyalat que “en aquesta batalla, els ajuntaments han estat en primera línia de foc perquè la proximitat fa que un alcalde o alcaldessa no pugue esquivar el problema. Per això, els ajuntaments han de ser les administracions que comptin amb més recursos “.

Per la seva banda, Martí ha posat en valor el paper de la diputació “sempre a l’servei dels municipis, com una institució intermunicipal i no supramunicipal” i ha destacat que “mai els municipis de la província de Castelló han rebut tants diners de la Diputació com ara “. “Ens sentim particularment orgullosos i per això estem en un partit de 130 anys d’història, perquè les coses no s’improvisen i hi ha una fidelitat a uns principis i una lleialtat a unes sigles i a una forma de fer i d’actuar. Aquestes idees són les que ens ha guiat i de les que beuen les nostres actuacions “, ha afegit.

Marco ha assenyalat que la pandèmia “ha estat un desafiament a tota la societat”. “Per als emprenedors que obren els seus negocis cada dia, per als treballadors i les treballadores, per als empleats públics, per a les famílies i també per als governs i les institucions públiques. En els ajuntaments hem viscut un any 2020 convuls, però aquesta emergència també ens ha permès comprovar l’eficàcia de la maquinària política i administrativa municipal “, ha afirmat. A més, l’alcaldessa de Castelló ha posat èmfasi que el Govern municipal “va activar des del primer minut la resposta institucional per lluitar contra la Covid-19 i, amb les seves polítiques públiques de caràcter social i mediambiental, a través d’ajudes i inversions, segueix plantant cara a la crisi derivada de la pandèmia”.

Finalment, Benlloch ha ressaltat el “paper crucial” que ha tingut el municipalisme en la gestió de la crisi durant la COVID19 i ha assenyalat que la importància de “lluitar contra la incertesa”. “És el que sempre hem fet, avui amb més dificultat. I ho hem de seguir fent amb lideratge, confiança i complicitat “, ha afegit l’alcalde de Vila-real.

Taula 2: ‘Connexió territorial’

La segona taula, moderada per la portaveu municipal socialista de la Vall d’Alba, Estela Capdevila, ha comptat amb la participació del secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, la directora general de l’Agència Valenciana AVANT, Jeannette Segarra, i el portaveu de el grup socialista a la Diputació de Castelló i secretari d’Infraestructures i Territori de la CEP, Santi Pérez.

Colomer ha fet referència a la necessitat de “definir i qualificar un model de cooperació i de governança col·laborativa”. “Els plans que hem experimentat en diferents comarques marquen un interessant camí per afrontar reptes tan importants com: la diferenciació i la creació de producte. Per això, és fonamental estimular una nova generació d’emprenedors que generin idees, iniciatives i projectes, ha apuntat el secretari autonòmic de Turisme.

Per la seva banda, Segarra ha destacat que “des de fa un any, l’administració està fent aquesta mirada rural que 20 anys abans mai s’havia fet perquè ningú es recordava dels pobles menuts. En canvi, ara, s’està fent un esforç enorme en aquesta lluita contra el despoblament “.

Finalment, Pérez ha fet referència a la connectivitat en infraestructures i ha assenyalat que les connexions viàries “són fonamentals perquè tots i cada un dels pobles no perden oportunitats”. “Hem pogut veure com les anteriors corporacions tenien una manca de planificació d’infraestructures a la Diputació i calia fer un pla d’inversió més global.

Taula 3: ‘Connexió territorial II’

La tercera taula, també moderada per la portaveu municipal socialista de la Vall d’Alba, Estela Capdevila, ha comptat amb la participació de l’alcaldessa de Castellnovo, Carmina Gil, el portaveu de la Mata de Morella i president Mancomunitat Comarcal dels Ports, Blai Peñarroya , l’alcaldessa d’Almassora i secretària d’Indústria i Comerç de la CEP, Merche Galí, i l’alcalde de l’Alcora i secretari comarcal de l’Alcaltén-Millars, Samuel Falomir.

Gil ha posat sobre la taula els problemes que ha suposat en aquesta nova normalitat l’impuls cultural, patrimonial i també en l’àmbit de l’educació. I ha destacat que “en els municipis de la nostra comarca, hem comprovat com gent que té aquí la seva segona residència, durant aquest temps, s’han adonat que viure al poble i treballar a la ciutat, i fins i tot teletreballar des d’aquí, es pot i, a més és fàcil. El problema ve quan en molts pobles encara ens falten serveis bàsics com caixers automàtics, transport públic, instal·lació i fibra “, ha assenyalat l’alcaldessa de Castellnovo.

Blai ha abordat la necessitat de visualitzar i dotar de recursos a les mancomunitats ja que, com ha recordat, “són espais de diàleg i vertebració de les comarques i són clau per a la lluita contra la despoblació”.

Galí ha assenyalat que la Universitat Jaume I (UJI) constitueix “una gran oportunitat” per a la vertebració del territori a la província de Castelló. “El repartiment de seus o aules universitàries permetria aprofitar recursos existents en diverses poblacions o la creació de nous espais suposarien una empenta per a la població receptora i per a les veïnes”, ha explicat l’alcaldessa d’Almassora.

Barrachina ha apuntat que “parlar avui de la connexió entre pobles i ciutats és difícil i s’agreuja quan estem més o menys allunyats dels nuclis industrials i de la costa. Per això, les economies tradicionals han de reconvertir-se en indústries agroalimentàries generant productes ecològics i turisme de qualitat “.

Finalment, Falomir ha apel·lat a l’important que és que els municipis “compten amb els joves a l’hora de dur a terme les polítiques municipals de joventut, i una bona eina per a això és canalitzar totes les idees i propostes a través d’un consell de joves, on ells i elles siguen els protagonistes”.

Conclusions

L’acte s’ha tancat amb un apartat de conclusions en què l’alcalde de Vilafamés, diputat provincial i secretari de Política Municipal del CEP, Abel Ibáñez, ha assenyalat que “els alcaldes, alcaldesses i portaveus socialistes han estat un exemple de bon govern i garantirem lleialtat absoluta on governem i en l’oposició “.

Prèviament, el diputat autonòmic i secretari d’Organització de l’PSPV-PSOE, José Muñoz, ha posat en valor la feina dels i les representants socialistes “per l’exemple que, des del primer moment, han donat a la gestió d’aquesta pandèmia” i ha manifestat a alcaldes, alcaldesses i portaveus socialistes “la necessitat d’un gran pacte de reconstrucció que faci de virus una oportunitat”.

La cloenda ha estat a càrrec de la secretària federal de Violència de Gènere i portaveu adjunta de el grup socialista al Congrés, Susana Ros, que ha posat èmfasi que la ciutadania “pot explicar una vegada més en els i les socialistes pel gran treball fet per les nostres administracions, alcaldes, alcaldesses i portaveus, i en els moments més complicats. Han demostrat que les persones són al centre de la nostra acció i que la nostra principal preocupació és el benestar dels veïns i veïnes “.