Albocàsser programa les ‘Rutes de memòria’ de la Guerra Civil centrades en la Batalla de Llevant i Montegordo

114
PUBLICITAT

– També homenatjarà a Miguel Hernández i a les víctimes locals de Mauthausen

Albocàsser ha programat per al diumenge 14 les ‘Rutes de memòria: la Guerra Civil en les nostres terres’, centrades en la Batalla de Llevant (d’abril a juliol de 1938) i en Montegordo com a símbol de la resistència heroica dels soldats republicans.

La plaça de l’Ajuntament d’Albocàsser acollirà aquesta iniciativa que arrancarà amb la benvinguda per part del regidor de Cultura, Quico Branchadell. A continuació, Rosa Monlleó presentarà la Ruta de Memòria de Montegordo.

L’acte inclourà una explicació de les fases de la Batalla de Llevant representades en panells en l’edifici del consistori per membres de l’Institut d’Història, Memòria i Patrimoni, els qui també realitzaran l’explicació guiada de la ruta fins a arribar a Montegordo.

D’altra banda, la capital de l’Alt Maestrat homenatjarà el poeta Miguel Hernández i a les víctimes del municipi deportades al camp de concentració de Mauthausen. L’acte en memòria dels represaliats serà el dissabte 20 d’abril a les 11 hores amb una benvinguda per part de l’alcaldessa, Isabel Albalat, conferències, lectura de poemes i música.

Albocàsser rendirà tribut així al poeta oriolà i als veïns que van perdre la vida després de ser deportats al camp de concentració. Recordarà així a Tomás Miralles Barberá, Pablo Carceller Albalat, Angelino Montañés Bellmunt, José Albert Falcó, Vicente Montañés Escrig i José Albalat Ripollés.

L’Institut d’Estudis d’Història, Memòria i Patrimoni, al costat de l’Agrupació per la revolta i Recuperació de la Memòria Històrica i Patrimoni d’Albocàsser, s’uneixen a l’Ajuntament de la localitat per a celebrar aquesta jornada presidida per la presidenta de l’Institut, Rosa Monlleó Peris.

La primera conferència, impartida pel doctor en Filologia Clàssica Jesús Bermúdez Ramiro, abordarà ‘El poeta Miguel Hernández, una víctima més de la Guerra Civil’. A continuació tindrà lloc el recital poètic a càrrec del Col·lectiu de Literatura Verba Manent, que donarà pas a l’homenatge al poeta i a les víctimes locals. La música de violoncel, amb obres de Bach, Schumann i Pau Casals, ambientarà un acte que conclourà l’alcaldessa.