Albocàsser programa activitats alternatives al Cant de les Cartes

409
PUBLICITAT

Enguany Albocàsser no viurà el tradicional Cant de les Cartes que se celebra la vespra del 8 de desembre, festivitat de la Immaculada. Els quintos no cantaran a la plaça de l’Església els tradicionals versos en honor a la Mare de Déu seguint els naips.

No obstant això, la regidoria de Cultura de l’Ajuntament d’Albocàsser ha programat una activitat alternativa per a mantindre viu l’esperit de les Cartes. Per a això s’ha organitzat una conferència sobre “Les Cartes a Albocàsser, Història, Música, Tradició i Canvi”.

Els estudiosos Francesc Bellmunt i Marc Sales oferiran, a l’auditori, una conferència sobre l’evolució històrica d’aquesta tradició tan arrelada al poble. El dia 8 al matí no es podrà celebrar tampoc la tradicional Rondalla.

La tradició que no es podrà celebrar

Compte la tradició que la festa de les Cartes i la Puríssima té el seu origen documentat l’any 1870 en l’Arxiu Parroquial. Un soldat d’Albocàsser complia servei militar a Cuba i va explicar per carta al capellà del poble, que un company de mili havia sigut arrestat i processat en judici sumaríssim per repassar les cartes de la baralla durant la missa. L’acusat va afirmar que, al no tindre rosari, va idear substituir-ho resant els Misteris de la Mort i Passió de Jesucrist amb la baralla. Donada aquesta explicació va ser absolt i premiat pels seus superiors.

Des d’aquell moment, els quintos cada nit del 7 de desembre demanaven a la Mare de Déu protecció i empara durant el servei militar. Sobre les 11 de la nit, els quintos es reuneixen a la Plaça de l’Església, acompanyats d’alguns músics (trompeta, tamborí, clarinet) i de nombrós públic. Quatre d’ells- un per cada pal de la baralla espanyola- situats davant de la façana de l’Església Parroquial (on es troba la imatge de la Mare de Déu) entonen una cobla diferent cada any, relacionant cadascuna de les cartes de la baralla amb els misteris de la Passió del Senyor i Dolors de la Mare de Déu. Després, recorreran els carrers per a cantar albades a totes les dones solteres del poble, siga quina siga la seua edat.

L’endemà, dia de la Festa de la Puríssima Concepció, després de la missa, els quintos passen pels carrers del poble demanant una xicoteta aportació per a sufragar la festa. Van ben acompanyats d’alguns membres de la banda de música, d’instruments de corda (guitarres, bandúrries i guitarrons) i d’altres bocassins/es que toquen i canten cobles fent referència a la Mare de Déu i als carrers per on passen. També les dames de les festes d’agost, familiars dels quintos i gent d’Albocàsser els acompanyen.