Albocàsser es bolca en la promoció de l’ametla

129
Albocàsser es bolca en la promoció de l'ametla
Albocàsser es bolca en la promoció de l'ametla

El cap de setmana del 13 i 14 d’octubre Albocàsser acull la seua tradicional Fira de l’Ametla. En la seua setena edició, el certamen compta amb multitud d’activitats. Així, el dissabte dia 13 a les 11h s’inaugurarà la fira. A continuació, en l’ermita dels Sants Joans es podrà visita l’exposició “Varietats d’Ametles i fotogràfica” de Ramón Segarra Muntanyés. Assenyalar que l’exposició estarà oberta dissabte i diumenge de 12h a 14h i de 17h a 20h.


Ja a la vesprada, a les 16h tindrà lloc un taller de coques celestials i altres productes organitzat per l’Associació de Jubilats i Pensionistes Joan de Brusca d’Albocàsser. A la mateixa hora i fins a les 19h, VII Trobada de Bolilleres al Pla de la Font.
A les 16.30h, Nieves Gralla mostrarà el procés d’elaboració d’ametles ronyoses. I a les 17h xarra “Dona empodera’t” a càrrec de la Federació d’Associacions de Dones Rurals (FADEMUR). Les activitats del dissabte finalitzaran a les 19h amb l’obra “Una sogra de castanyola” en l’auditori municipal de la mà de la companyia Grup de Teatre L’Enfilat i organitzada per la Diputació de Castelló. L’entrada és gratuïta.
El diumenge, després de l’obertura del recinte de fires, actuarà Trobadorets a les 11h. Seguidament, VII Concurs de Pujada de Sacs d’Ametles en la Falsa de la casa de la cultura. Els més menuts també tindran l’oportunitat de demostrar qui té més força i alça més els sacs amb el certamen infantil.
Després de finalitzar els concursos adult i infantil, es lliuraran els premis del concurs de selfie que es durà a terme durant la Fira.
A les 13h, tast de vi del celler Barranc dels Cirers. A la vesprada, des de les 17h s’ensenyarà com fer gelats d’ametla i a les 20h es realitzarà l’acte de tancament de la VII Fira de l’Ametla.
Cal assenyalar que durant tot el cap de setmana l’Associació de Joves del municipi oferirà servei de barra. La Fira de l’Ametla és organitzada per l’Ajuntament d’Albocàsser i la Diputació de Castelló dins de Castelló Ruta de Sabor i compta amb la col·laboració de Bolilleres d’Albocàsser, Associació de Joves, Associació de Jubilats i Pensionistes Joan de Brusca, AMPA del CEIP Joan de Brusca, Associació Cultural L’Assegador i Club de Muntanya Desnivell.

-Economia de la fruita seca
L’ametla suposa per a Albocàsser una de les seues principals fonts d’ingressos. I és que gran part de l’activitat econòmica del municipi de l’Alt Maestrat se centra no solament en la recol·lecció de l’ametla sinó en la transformació d’aquesta fruita seca en altres productes derivats. De l’ametla s’obtenen nombrosos recursos, entre ells alguns tan singulars com la llet d’ametla. A més, les pastisseries, forns i resta d’establiments gastronòmics del municipi tenen molt presentes l’ametla en les seues elaboracions i realitzen durant tot l’any menjars on la fruita seca és el protagonista.
Així mateix, s’ha d’assenyalar que el paisatge d’Albocàsser no seria el mateix sense els seus característics ametlers envoltant el terme municipal, un fet que fa que fer una passejada per a conèixer la zona es torne molt més atractiu i envolupant.

Albocàsser es bolca en la promoció de l'ametla