Albocàsser divulga la Batalla de Montegordo i aprofundeix en el pas de la Guerra Civil pel poble

79
PUBLICITAT

– Es va fer una visita guiada amb l’accent sobre la Batalla de Montegordo

Desenes de persones van participar ahir al matí en una jornada de reflexió i memòria entorn del pas de la Guerra Civil pel terme d’Albocàsser. Amb l’anàlisi de la batalla de Llevant (d’abril a juliol de 1938) i l’accent local posat sobre la batalla de Montegordo, les explicacions i context aportat per la participació d’HIMEPAT (Institut d’Història, Memòria i Patrimoni) van servir per a donar llum a aquesta etapa històrica. D’aquesta manera, la jornada ha estat organitzada per l’Agrupació per la revolta i Recuperació de la Memòria Històrica i Patrimoni d’Albocàsser (ARA) juntament amb l’Ajuntament d’Albocàsser i HIMEPAT.

La Casa de la Cultura local va acollir la primera part de l’esdeveniment, amb explicacions teòriques que van precedir la visita guiada als camps d’Albocàsser. Rosa Monlleó Peris, presidenta d’HIMEPAT, va obrir la programació amb la presentació dels fets i la necessària contextualització històrica i simbòlica d’ambdós batalles amb l’ajuda de panells informatius col·locats en una sala plena de gom a gom. D’aquesta manera, el marc estudiat durant la guerra en Albocàsser abasta el paper de les dones a la guerra, els moviments i estratègies bèl·liques dels dos fronts, els combatents i refugiats republicans o l’evolució de les batalles. A més, Monlleó va presentar la Ruta de Memòria de Montegordo.

Tota la llum llançada a la Casa de la Cultura es va concretar sobre el terreny amb una visita guiada davant dels camps de Montegordo. L’historiador Alfredo Fornàs va conduir l’excursió amb explicacions sobre el transcurs de la guerra de Montegordo, punts concrets dels fets o el paper estratègic d’Albocàsser. “Tenim la gran sort de comptar amb una agrupació com és ARA i a la província una universitat com és la Jaume I, que ha apostat per donar suport a tots els treballs relacionats amb la recerca i investigació de la història contemporània al nostre territori. Això ha suposat que un període que havia estat silenciat, amagat, interpretat a conveniència, a poc a poc, es vaja aclarint i ix a la llum. En aquests actes no es busca reobrir ferides sinó a poc a poc anar tancant-les. Es busca parlar de la guerra per educar en la pau”, ha explicat el regidor de Cultura, Quico Branchadell.