Albocàsser commemora els 814 anys del naixement de Jaume I amb la XXV Dictada Occitana

624
Cartell de la XXV Dictada Occitana a Albocàsser
Cartell de la XXV Dictada Occitana a Albocàsser
PUBLICITAT
  • Xarrades, presentacions i lliuraments de premis formen part de l’esdeveniment que tindrà lloc el 28 i 29 de gener

El passat occità d’Albocàsser tornarà a cobrar vida el cap de setmana del 28 i 29 de gener amb la celebració de la XXV Dictada Occitana que, com és costum, se centrarà en l’aniversari del naixement de Jaume I a Montpeller. Una efemèride que arriba en 2022 a 814 anys en el temps.

D’aquesta manera, la celebració occitana començarà el divendres 28 a l’ermita dels Sants Joans. A les 19.30h les autoritats presents i l’organització, formada per Òc-Valéncia i L’Assegador, faran la salutació de benvinguda. A continuació, el doctor en filologia catalana i professor de llengua occitana, Lluís Fornés, presentarà el número 20 de la revista “Paraula d’Oc”. La presència a l’ermita dels Sants Joans finalitzarà a les 20h amb el lliurament de la segona edició del premi Bons Òmes d’Investigació a Joaquín Aparici i Manuel Rosas els qui, seguidament, oferiran la conferència “La influencia aragonesa y occitana en el uso del ladrillo en las casas de Castelló de la Plana en los siglos XV-XVI”.

En acabar la xarrada, l’esdeveniment es traslladarà al Bar de Rafa on a les 21.30 es presentarà el programa del Canal Cocina “Fogones Tradicionales” dedicat a Albocàsser. També es tastaran coques. La jornada del divendres acabarà a l’ermita de Sant Joan de Nepomucé on, des de les 22.30h, l’astrònom Roger Mira conduirà una sessió d’observació d’estreles.

El dissabte 29 l’escenari principal de la Dictada es traslladarà a l’ermitori de Sant Pau. Allí, a les 11.30h es presentarà el llibre, número 7 de la col·lecció “Després de la Batalla, Paraula de valencians” de Josep Carles Laínez i Paco Tarazona. A les 12h serà el torn de l’esperada Dictada Occitana. I a les 12.30h es presentarà el número 21 de “Paraula d’Oc” i Josep Saborit oferirà la conferència “Occitània a Castelló”. En finalitzar, a les 13.15h, es proclamaran els resultats de la dictada 2022 i s’entregaran les distincions. L’himne “Se Canta” acomiadarà la Dictada en Sant Pau.

La XXV Dictaca Occitana es traslladarà aleshores al restaurant La Perdigana on s’oferirà un dinar al més pur estil occità i, des de les 16h, el grup Suite Sant Pau oferirà un concert.

Cal indicar que l’esdeveniment està organitzat per l’Ajuntament d’Albocàsser, l’associació Òc-Valéncia i l’associació cultural L’Assegador en col·laboració amb la Universitat Jaume I, Turisme Comunitat Valenciana, el Consell Europeu i el projecte “Camins dels Càtars”.