Albocàsser, centre de la tòfona negra

114

-La localitat acull la XIV edició de la Mostra de Tòfona Negra del Maestrat, Castelló Ruta de Sabor

-Fira Monogràfica, concurs gastronòmic, jornades tècniques, exhibició del estrella Michelin Raúl Resino, concurs de gossos cercadors i degustació de plats formen part del programa.

La tòfona negra pot ser una eina de futur per a posar en valor el món rural, evitar el despoblament i generar recursos econòmics als pobles de l’interior. Són algunes de les conclusions de la jornada tècnica i la fira de la tòfona que s’està celebrant este cap de setmana a Albocàsser. És la XIV edició de la Mostra de la Tòfona Negra del Maestrat-Castelló Ruta Sabor, que compta amb el suport de l’Ajuntament d’Albocàsser, la Diputació de Castelló, Castelló Ruta de Sabor i La Unió de Llauradors.

El president de la Diputació, Javier Moliner acompanyat de l’alcalde d’Albocàsser, Antonio Querol i alcaldes de la comarca del Maestrat han inaugurat este matí l’esdeveniment. Jornada tècnica, fira monogràfica, exhibició del cuiner estrella Michelin Raúl Resino, concurs de gossos tofoners, concurs a la tòfona de majors dimensions, concurs gastronòmic i degustacions … són només alguns dels atractius que poden trobar-se professionals i visitants durant este cap de setmana a Albocàsser.

-Fira monogràfica

Al pavelló d’Albocàsser es congreguen més de vint expositors de tòfona, alzines micorizades, productes especialitzats, productes gastronòmics trufats … Es pot visitar en horari de matí i vesprada avui dissabte i demà diumenge. El president de la Diputació, Javier Moliner, ha incidit en la necessitat de revalorar el producte per genere més recursos econòmics al Maestrat. L’alcalde d’Albocàsser, Antonio Querol ha agraït el suport de la Diputació a la fira com a element dinamitzador de la comarca.

Esta vesprada a les 18.30h tindrà lloc un dels esdeveniments més destacats del cap de setmana. El cuiner guardonat amb una estrella Michelin, Raúl Resino, oferirà una demostració de cuina amb tòfona negra -tuber melanosporum.-

Demà continuarà la fira monogràfica, tindrà lloc el concurs gastronòmic, el concurs de gossos tofoners, el concurs que premiarà la tòfona de majors dimensions i una degustació d’elaboracions amb l’or negre de la cuina.

-Jornada tècnica

Este matí els professionals del món de la tubericultura s’han congregat a la jornada tècnica. Han pogut conèixer experiències de comercialització de tòfona i la relació que es pot establir entre este producte, el turisme i la gastronomia. S’han donat a conèixer les experiències de Vilanosporum de Vilafranca, Gourmet del Maestrat de Culla i Gegantur, turisme del Penyagolosa. Els seus promotors han explicat les seues iniciatives.

Domingo Blanco, professor del Grup de Recerca d’Aliments d’Origen Vegetal de la Universitat de Saragossa ha incidit en la importància de conservar la tòfona una vegada recol·lectada perquè arribe en les millors condicions al consumidor final.

Els assistents també han rebut informació sobre la fiscalitat en la venda de tòfones. Miguel Segura, de la Federació Espanyola d’Empresaris de Tòfona ha aportat la seua experiència als professionals del sector per comercialitzar la tòfona amb totes les garanties legals i fiscals.