Albocàsser celebra el Cant de Les Cartes i la ronda del dia de la Inmaculada

251
Albocàsser celebra el Cant de Les Cartes i la ronda del dia de la Inmaculada
Albocàsser celebra el Cant de Les Cartes i la ronda del dia de la Inmaculada

Els quintos d’Albocàsser entonaran, durant la nit del pròxim dijous 7 de desembre, el Cant de Les Cartes. Introduïts pel toc de la banda de música els quintos recitaran, davant la façana de l’església de La nostra Senyora de l’Asunción, els cants que rememoren el mateix que va fer un soldat d’Albocàsser en la guerra de Cuba qui, mancant rosari, va assegurar inspirar-se en les cartes de la baralla espanyola per a poder resar els misteris.

El Cant de Les Cartes és una de les festes assenyalades de la localitat de l’Alt Maestrat. Primer els quintos canten davant de l’església parroquial. Des d’allí, inicien camí i fan el mateix enfront de la casa de l’alcalde i del rector, enfront de la caserna de la Guàrdia Civil i, com no podia ser una altra forma, davant de les cases de les xiques solteres del municipi.

Julio Mestre i Francesc Bellmunt són els encarregats d’escriure els versos mantenint la tradició i introduint alguna variació perquè no es repetisquen cada any.

“Captada”

En el matí del dia de la Puríssima, després d’una llarga nit, els quintos acudiran a la missa per a després iniciar la “Captada”. En el recorregut els quintos acostumaven a rebre donatius per a marxar al servei militar. Acompanyats de la Rondalla i la banda de música van avançant pels carrers del poble. La Captada del Dia de la Puríssima continua la que els cinquens iniciaven amb la Volta als Masos. Els quintos d’Albocàsser mantenen la tradició d’envoltar tot el terme del municipi passant per les masies habitades. En el passat els quintos rebien animals i tot tipus de donatius. Extingit el servei militar la tradició es manté per a no deixar-la en l’oblit.