Al despoblament, ni aigua! Com a bandera de l’Aplec dels Ports

983
Al despoblament, ni aigua! Com a bandera de l’Aplec dels Ports
PUBLICITAT

L’Aplec dels Ports, que enguany arriba a la seua quaranta-una edició, se celebra a Herbers, el municipi dels Ports que més ha patit la despoblació en els últims anys, passant de 144 habitants en 1986 a 48 en l’actualitat. I és que, en la comarca dels Ports –incloent Vilafranca-, viuen en aquests moments 6.701 persones, una xifra molt inferior a la de fa un quart de segle quan era de, aproximadament, uns 2.000 habitants més. A més, segons s’assenyala en el manifest emès per l’organització de l’Aplec, als Ports i la Tinença de Benifassà hi ha deu localitats en risc de desaparèixer: Castell de Cabres, Castellfort, Herbers, La Pobla de Benifassà, Olocau del Rei, Portell, la Todolella, Vallibona, Villores i Sorita.

D’aquesta forma, el lema del certamen d’enguany s’ha centrat precisament a lluitar contra la problemàtica de la despoblació i no és un altre que “Al despoblament, ni aigua!” continuant així amb la línia de treball que ja ha començat a dur-se a terme en les festes pro-aplec.

Segons resa en el manifest, els joves dels Ports que formen part de l’organització de la quaranta-una edició de l’Aplec reclamen diferents mesures per revertir el despoblament. Per a açò, assenyalen, entre uns altres, la necessitat de facilitar “els tràmits burocràtics a l’hora de crear noves empreses”; “la concessió d’una nova ‘carta pobla’ als pobles dels Ports: reducció d’impostos, obtenció d’avantatges fiscals, o altres mesures per a les empreses, autònoms i població en general que treballen o vulguen treballar en la comarca”; o la “adequació i manteniment de les carreteres i vies d’accés”.

Així mateix, també reclamen el manteniment i la creació d’escoles “en tots els pobles dels Ports on hi haja suficients infants en edat d’escolarització i facilitar un transport escolar efectiu a la resta”. Seguint la línia dels serveis, el manifest assenyala la necessitat de mantenir “els petits comerços, bars i altres serveis d’hoteleria”, ja que, segons figura, el tancament de la tenda significa el “aïllament” i “necessitat de desplaçar-se” de les persones majors i el del bar “quedar-se sense centre social i de reunió”. També es demanen serveis mèdics i farmacèutics en cada poble de la comarca.

D’altra banda, es demanda l’existència de serveis de “telefonia de qualitat” i fibra òptica per a internet; així com el foment del treball fix per a “mantenir el patrimoni paisatgístic i cultural, que és patrimoni de tots”.

Aquestes i altres demandes figuren en el manifest emès per l’organització de la quaranta-una edició de l’Aplec dels Ports amb el qual els joves de la comarca busquen potenciar la vida en els seus municipis i evitar que continue la despoblació i l’èxode a les ciutats i localitats més grans.