Així era Portell en l’Edat del Ferro

409
En Balaguer. Foto: www.castellonarqueologico.es

El jaciment arqueològic de En Balaguer se situa en el terme municipal de Portell i comprén un conjunt de restes de l’època protohistòrica (Edat del Ferro), de l’època iberoromana i un edifici molt més recent, datat en el segle XIX.

D’aquesta forma, en el jaciment destaquen la Casa-Torre, de l’Edat del Ferro, i en la qual s’han trobat un important conjunt de restes ceràmiques i altres utensilis propis de l’època de datació. Quant a l’època iberoromana s’ha trobat, entre altres, el que sembla ser un habitatge i una magatzem o graner datats en el segle III a. C. i l’II d. C.

L’edifici més recent trobat és el conegut com Mas de Joan. Utilitzat com a masia per a treballar i viure. L’edifici està datat entre finals del segle XVIII i principis del XIX, coincidint amb l’època post-medieval.

A causa de la utilització del jaciment com a lloc de residència o treball de diversos pobles durant el pas dels segles, s’han trobat restes ceràmiques i metàl·liques pertanyents a l’època protohistòrica, ibera, romana, medieval i post-medieval.