Aigua, font de vida a l’Alt Maestrat Human Land

622
Agua de l'Avellà. Catí
PUBLICITAT

És molt coneguda la importància de l’aigua. Recurs natural, energètic, gastronòmic… sense aigua no podríem viure. Tal és així, que en aquesta ruta proposem un passeig pels recursos turístics derivats de l’aigua. El territori de l’Alt Maestrat Human Land, format per Catí, Culla, Benassal i Ares del Maestrat disposa de diferents recorreguts amb l’aigua com a protagonista.

Les dues primeres rutes que anem a realitzar estan a cavall entre la naturalesa i la història. Així, primer ens desplacem fins al Barranc del Molins a Ares del Maestrat. Considerat Bé d’Interès Cultural, podem veure cinc antics molins fariners que usaven la força de l’aigua per a funcionar. El més curiós? L’aigua partia del primer molí i arribava a l’últim, situat a la Rambla Carbonera, elevant l’eficiència de la infraestructura al màxim. Els molins daten dels segles XVII i XVIII i són tota una joia de l’etnologia. Així mateix, avui l’últim d’ells, el de Sol de la Costa s’ha reformat i convertit en Centre d’Interpretació per a ensenyar com funcionaven els molins fariners i la seua importància en la localitat.

La nostra següent parada està a Culla, més concretament al Paratge Natural del Riu Molinell. Estem a 10 quilòmetres del municipi, envoltats de naturalesa i al costat de la mítica Carrasca. Els diferents punts d’aigua de la zona la feien perfecta per a la construcció de molins fariners i proveir a les masies. Així, durant el nostre recorregut trobem diferents construccions entre les quals destaca el Molí Toni o Molí de l’Orde. Aquest antiquíssim molí fariner és una construcció del segle XIV que pertanyia a l’Ordre de Montesa. Avui, restaurat i visitable, encara manté els escuts medievals a les parets.

Sense allunyar-nos de Culla, i donada la gran quantitat de llegendes i misteris que envolten a la localitat templera per excel·lència de l’Alt Maestrat, visitem dins del casc urbà una font en els voltants de la qual s’han trobat restes de làpides medievals amb la creu de l’Ordre de Montesa gravada, la qual cosa dóna a pensar que allí es trobava el cementeri. A més, la llegenda conta que la font oculta l’eixida secreta d’un túnel que comunicava amb el Castell.

A continuació anem a fer una ruta de relaxació i benestar. Ens dirigim a Catí, a l’entorn de l’Avellà. Allí està el naixement d’Aigua de l’Avellà, on es diu va ser trobada la verge del mateix nom, i que en 1928 va ser declarat d’utilitat pública per les grans propietats per a l’organisme de les seues aigües. Aigües ja conegudes pels musulmans, podem donar-nos un relaxant bany en elles al Balneari de l’Avellà. Al paratge de l’Avellà trobem també l’ermita dedicada a la Verge. Recentment restaurada s’ha convertit en un punt clau de la visita a l’Avellà ja que, gràcies a les seues pintures murals, s’ha convertit en tot un espectacle per als sentits i ha sigut batejada “Capella Sixtina del Maestrazgo”.

Per a finalitzar la nostra ruta de l’aigua de l’Alt Maestrat, anem a Benassal, més concretament a la Font d’en Segures on brolla el naixement d’Aigua de Benassal. Amb propietats mineromedicinals, l’Aigua de Benassal està recomanada per a persones amb dolències de renyó i és un dels símbols del municipi. Podem visitar el naixement i la planta embotelladora on ens explicaran un poc més la història de l’aigua, els agüistes i el procés d’envasament. A més, el balneari de Benassal ha sigut durant dècades molt visitat per tots aquells que creien en les propietats curatives de l’aigua i, encara avui, segueix tenint gran importància en el municipi. La Font d’en Segures es troba molt prop del Paratge Natural Municipal de El Rivet en el qual podem passejar, preparar un pícnic o conèixer un poc millor la història del municipi en el Centre d’Interpretació.