Agricultura activa un segon paquet d’ajudes de 5,5 milions per a compensar els afectats per la guerra d’Ucraïna

214
Agricultura convoca ajudes europees per un màxim de 120 milions
PUBLICITAT

La Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica ha publicat una ordre de bases de noves ajudes urgents a les persones agricultores i ramaderes dels sectors especialment afectats a conseqüència de la invasió d’Ucraïna.

Aquest segon paquet especial per valor de 5,5 milions d’euros destinat a explotacions del sector fructícola, especialment del cultiu de caqui, nispro, fruiters d’os (bresquillera, prunera, albercoc, nectari i cirerer) i raïm de taula. En conjunt, cada persona física o entitat sol·licitant podrà percebre fins a un màxim de 15.000 euros.

D’aquesta manera, les ajudes s’uneixen a altres que la Conselleria d’Agricultura ja ha destinat en 2022 a citricultors i part del sector ramader per valor de 25 milions d’euros, en el marc d’un conflicte que ha afectat el conjunt del sector agrari.

Tal com ha explicat la consellera d’Agricultura, Isaura Navarro: “conscients de les circumstàncies provocades per la guerra i de la sensibilitat que tenim cap a un dels nostres sectors productius més importants, posem en marxa més recursos econòmics per a pal·liar aquests problemes i reforçar als nostres agricultors i ramaders”.

Aquestes s’han vist greument perjudicades per l’increment del preu dels inputs, per tractar-se d’un sector intensiu en l’ús d’energia, fertilitzants i fitosanitaris. A més, la pujada del preu de l’energia elèctrica afecta també a les comunitats de regants, que necessiten l’energia elèctrica per a bombar les aigües subterrànies, conduir-les fins a les explotacions agràries i distribuir-les dins de cada parcel·la.
Igualment s’ha vist afectada una de les seues principals vies d’exportació: Ucraïna i Bielorússia, amb el que ha sorgit la necessitat de buscar mercats alternatius, amb la consegüent saturació d’aquests, la qual cosa ha donat lloc a incórrer en pèrdues.

L’increment dels costos de l’apicultura, tant per a la hibernada com per a la transhumància, fan necessari que les explotacions apícoles compten amb una ajuda excepcional per a poder mantenir la seua viabilitat.