Agents mediambientals comencen els treballs de cens de cabra salvatge a la província de Castelló

832
PUBLICITAT

Nota de premsa de la Generalitat Valenciana

El cos d’agents mediambientals dependents de la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica han començat els treballs de cens de cabra salvatge a la província de Castelló.

Actualment hi ha dues subespècies de cabra salvatge, la ‘Capra pyrenaica’ hispànica que ocupa tot l’arc muntanyós perimediterrani i la ‘cabra pyrenaica’ victoriae que es distribueix per les muntanyes del centre peninsular.

Per dur a terme el seguiment del cens d’aquesta espècie, es realitza un mostreig consistent en lobservació des de 217 punts fixos distribuïts per la província de Castelló i localitzats en set àrees de distribució homogènia.

A l’hora d’escollir els punts fixos d’observació, es tenen en compte factors tan importants com la bona visibilitat, l’accessibilitat i la representació territorial.

Els treballs de camp es realitzen a l’hivern coincidint amb l’època de zel d’aquesta espècie, fet que suposa que els i les Agents Mediambientals que duen a terme aquest seguiment operin en punts geogràfics alts on les temperatures solen ser molt baixes, ja que les dues hores d’observació diàries previstes en pla de treball es desenvolupen o de bon matí o durant l’ocàs.

Tots els albiraments es registren en fitxes de camp i s’ubiquen en un mapa cartogràfic on figura el nombre d’individus, sexe, classe, edat i distància de l’observador.

Un cop emplenades aquestes fitxes, la informació és processada per tal d’estimar les poblacions de cabra salvatge a la província de Castelló, per tal d’identificar la tendència poblacional a cada àrea, ajustar quotes d’extracció i obtenir informació de paràmetres demogràfics bàsics com són; relació de sexes, productivitat, estructura per edats i coneixement de lús del territori.

Aquest treball minuciós permet millorar la informació per poder prendre decisions tècniques contra malalties com la sarna, que poden afectar aquestes espècies ia més s’avança en un altre tipus d’aprofitaments com són el turístic, fotogràfic, ecològic així com en sensibilització i educació ambiental.

Aquests treballs porten realitzant-se des de l’any 2008 aplicant sempre el mateix mètode denominat ‘seguiment poblacional de la cabra salvatge a la província de Castelló’