Agenda de Sant Antonis en Els Ports és Autèntic

884
Agenda de Sant Antonis en Els Ports és Autèntic
Agenda de Sant Antonis en Els Ports és Autèntic
PUBLICITAT

El 2018 iniciarà la roda de Sant Antoni a Olocau del Rei, els dies 13 i 14 de gener. Com en la majoria dels municipis que formen Els Ports, a Olocau és típic eixir a la muntanya de bon matí a per la llenya per a muntar la gran foguera denominada tradicionalment “barraca”, que en fer-se de nit crema sota la sorpresa de grans i xicotets que observen com ho fan els joves vestits de dimonis amb la indumentària típica.

Després d’Olocau, el mateix dimecres 17 de gener, dia de Sant Antoni, la Pobla de Benifassà, realitza la benedicció dels animals i el repartiment de coquets. Però és el dissabte 30 quan organitzen la festa per als visitants, on s’encén la tradicional “barraca”.
Al llarg de tres dies, 19, 20 i 21 de gener, Forcall s’omple de veïns i visitants, doncs la “Santantonà” de Forcall és una de les festes més reconegudes en l’hivern dels Ports (Festa d’interès turístic autonòmic i BIC, Bé d’Interès Cultural Immaterial), gràcies a que conserva elements de gran bellesa, sempre respectant tota la simbologia, personatges i estructura coneguda ja des del segle XIV.

La capital dels Ports, Morella, celebra aquest mateix cap de setmana la festa. El divendres 19 té lloc l’acte més rellevant: la desfilada dels dimonis pels carrers de la localitat, acte que culmina amb la crema de la “barraca”. Però la festa continua tot el cap de setmana amb actes de diversa índole, sent el més tradicional i característic la representació de “la llaurà i el mondongo”.

Villores realitza la “Santantonà” el dissabte 20 de gener. Al llarg del dia, es construeix la gran “barraca”, encenent una altra xicoteta foguera propera, on es rostiren xulles per a sopar tots els assistents. A la nit, després de la benedicció dels animals i seguint als “botargas” i els sants, veïns i visitants recorreran els carrers del poble entrant a beure vi en la majoria de les cases de la població.

Finalment, aquest mateix cap de setmana, es realitza la festivitat de Sant Antoni en la localitat de Vilafranca. L’acte més destacat en aquesta població és l’entrada de la malea, el dissabte 20 de gener, acte al que acudeixen veïns i visitants dels voltants per la seua gran originalitat. Després d’açò, es realitza la representació de l’obra de Sant Antoni i un sainet per part dels veïns. El dia de la Malea a Vilafranca culmina amb la crema de la gran “barraca” en la plaça principal.

El cap de setmana del 26, 27 i 28 de gener és el torn de Cinctorres, La Mata i Vallibona.

A Cinctorres, el dissabte és el dia més multitudinari, quan es realitza l’arrossegament de les carrasques pel poble fins a portar-les a la foguera de la plaça de l’ajuntament. L’obra de teatre de la Vida del Sant és un acte al que acudeixen grans i xicotets, i en acabar l’obra, la festa segueix amb la tradicional crema de la barraca i la benedicció dels animals, on es fa el repartiment de la “Coqueta”.

Vallibona, també celebra aquest cap de setmana el seu Sant Antoni, el 27 de gener es realitza el muntatge de la “barraca” i l’entrada de la malea i la llenya fins a la plaça per part de les cavalleries. Al costat de la barraca es realitza el Ball Pla i jocs tradicionals per als xiquets. I és quan comença a fer-se de nit, el torn de la benedicció dels animals, la “Santantonà” i la posterior crema de la “barraca”.

La Mata celebra Sant Antoni del 26 al 29 de gener. Els principals atractius de la festivitat es concentren el dissabte 27 de gener, quan s’encén la foguera i es realitza la típica volta i benedicció dels animals pels principals carrers del municipi. El dia culmina amb el tradicional “bandeig” del gall, encara que la festa contínua per als veïns del poble durant diversos dies.

La població que tanca la festa de Sant Antoni als Ports és la Todolella el 3 de febrer, comencen el dia anant a la muntanya a per la llenya per a vestir la “barraca”, quan està totalment vestida es realitza la benedicció dels animals i el repartiment de la pasta típica, la “coqueta”. I per a acabar es realitza la “Santantonà” on els dimonis donen foc a la “barraca” per a culminar aquesta festa amb el foc com a protagonista.