Pere Enric Barreda
Pere Enric Barreda
Pere Enric Barreda

Volem reprendre el Diadia amb un homenatge a Pere Enric Barreda.

El Cronista Oficial d’Ares i Benassal i professor de Filologia Llatina de la Universitat de Barcelona, ​​Pere Enric Barreda i Edo , va faltar als 50 anys d’edat . La notícia va causar consternació al seu poble natal ; Benassal , però també a Ares del Maestrat o Culla . Pere Enric Barreda era el millor coneixedor de la història documental de l’Alt Maestrat.
Seves són innombrables publicacions , traduccions i estudis sobre els arxius històrics de Benassal , Ares , Culla o els pobles de Terol del Maestrat.

Les seves aportacions a la història són infinites . Sense anar més lluny Barreda havia transcrit , desxifrat i traduït , bona part de les cartes de població dels municipis de tot el Maestrat . Gràcies al seu treball es va conformar una exposició que recull tots els documents fundacionals dels pobles de la comarca , tots ells datats al segle XIII .

Pere Enric Barreda s’ha passat hores a les biblioteques de tot l’Estat recollint documents . Era coneixedor com ningú dels cànons concilare , els documents de Jaume I, documents notarials referits a Castelló i Terol , els fons dels arxius documentals de tots els pobles de la zona …

Crònica documentada de Benassal , investigacions sobre Carles Salvador , els privilegis del mercat de Les Coves de Vinromà , les danses d’Atzeneta , documents sobre masies de Catí , els fons històrics de l’Arxiu de Vilafranca . Els seus descobriments han permès desenterrar la història i també situar-la en el seu lloc . És el cas de la salvació del tresor parroquial de Benassal . La seva investigació va posar els punts clars sobre el paper dels que van possibilitar la salvació del tresor parroquial i va desmentir molts malentesos i mentides històriques .

En les seves investigacions va tractar tota la història , des de l’època medieval , passant per les guerres carlines fins a les cròniques recents dels nostres dies . Barreda va ser precursor de les pàgines web a la zona. Quan tot just existien referències sobre els pobles del Maestrat seva web sobre Benassal era d’obligada consulta per a conèixer notícies , esdeveniments històrics i esdeveniments . 

-Pèrit en traducció antiga .

Pere Enric Barreda era una autoritat en documentació antiga . D’aquí que fos desginado pèrit en traducció d’estos textos. La lectura paleogràfica de textos i la seva traducció a llengües actuals era una de les seves especialitats . Barreda ha traduït i transcrit les cartes de població i ha treballat per a ajuntaments i editorials . A més , des de fa uns mesos , publicava al digital Vilaweb un bloc en el qual resumia algunes de les seves centenars d’investigacions .

L’alcalde de Benassal , Baudilio Martínez , ha lamentat profundament la seva pèrdua , igual que el d’Ares , Abelardo Tena i el de Culla , José Francisco Bellés . I és que Pere Enric era una institució . A Ares va dedicar dos llibres per explicar la crema del poble , fa més de 300 anys . En Culla els actes del 750 aniversari de la seva Cartal Pobla porten el seu segell . I així tants i tants relats d’una història , que sense ell , romandria amagada . Era una gran font viva de saber. El seu treball quedarà per sempre . Descanse en pau .