Activitats medievals per commemorar el 775 aniversari de la Carta Pobla de Culla

100

El primer d’aquests actes tindrà lloc els dies 5, 6 i 7 de juliol en què se celebrarà la ‘III Recreació Històrica Culla 1233’.
A la cita acudiran grups recreacionistes de diferents punts de la geografia espanyola

El 23 de març de 1244, Guillem d’Anglesola i Constança d’Alagón, filla del conqueridor Blasc d’Alagó, van lliurar a Culla seva Carta Pobla. Aquest any es compleixen la 775 aniversari d’aquest fet i, amb motiu de tan important efemèride, el consistori d’aquest municipi de l’Alt Maestrat ha organitzat diferents activitats per al gaudi de tots els el visitin durant l’estiu.

El primer d’aquests actes tindrà lloc els dies 5, 6 i 7 de juliol, en què se celebrarà la ‘III Recreació Històrica Culla 1233’. La població tornarà a l’edat mitjana amb aquestes interessants jornades organitzada per l’agrupació local ‘Militia Christi del Maestrat’, les associacions locals i l’ajuntament.

Durant tot el cap de setmana, Culla es submergirà de ple en la història i pels seus carrers passejaran personatges propis de s. XIII vestits fidedignament. A la cita, acudiran grups recreacionistas de diferents punts de la geografia espanyola. Des de divendres 5 de juliol, tots ells pernoctaran en un campament militar situat en les ruïnes de l’antic castell, que amb absolut rigor reproduirà com era la vida en un d’aquests emplaçaments per al delit de veïns i visitants. En aquest lloc, durant els tres dies, es duran a terme activitats com un taller de tir amb arc, taller de treball amb forja, taller de vestimenta del cavaller i civil, entre d’altres.

El programa de l’esdeveniment comptarà amb un mercat medieval i tindrà com a base diverses escenificacions, com la batalla entre les tropes cristianes i la guarnició sarraïna de Culla o la venda dels presoners capturats en l’enfrontament. A més, diumenge també es realitzaran dos recreacions especials amb motiu de l’aniversari: la “Concòrdia de Montalbán” amb la donació del castell de Culla per part del Rei Jaume I i la recreació històrica de la lectura de la Carta Pobla de Culla.

La Conquesta de Culla

Per als dies 27 i 28 de juliol, els veïns de Culla preparen, com cada any, la representació teatral de ‘La Conquesta de Culla’, així com altres actes per promocionar el seu patrimoni històric. La representació tindrà lloc a diferents escenaris reals del nucli històric de la població, declarat Bé d’Interès Cultural en 2004, aprofitat l’encant que la caracteritza.

Aquelles persones que estiguin interessades a assistir-hi, poden reservar amb antelació les invitacions gratuïtes que ja estaran disponibles a l’ajuntament a partir del 15 de juliol. També es poden reservar les localitats al telèfon 964 44 63 25 o mitjançant el correu electrònic info@culla.es.

D’altra banda, tal com ja és tradicional en els últims anys, el diumenge 28 a partir de les 12: 00h, es durà a terme una nova edició de la trobada del Rei Jaume I amb Don Blasco d’Alagón, que comptarà amb la col·laboració de la ‘Germandat dels Cavallers de la Conquesta de Castelló’, juntament amb els membres del seu ‘Capítol’, la Milícia Templaria, l’Esquadra i els ‘Tambors i Bombos de Combat Desperta Ferro’.