A setembre comencen les obres de la línia de Molt Alta Tensió Morella-Terol travessant Forcall, Todolella, Villores, Palanques i Sorita

436
Transformador de Fraiximeno a Morella

Transformador de Fraiximeno a Morella
Transformador de Fraiximeno a Morella
-Diadia-

A partir de setembre una nova línia de Molt Alta Tensió solcarà les muntanyes de Morella, Forcall, Todolella, Villores, Palanques i Sorita. Red Eléctrica Española començarà a construir la línia de Molt Alta Tensió entre l’estació transformadora de Morella i el transformador de de Mesquita de Jarque, travessant l’estació de Adorra, municipi on s’ubica una Central Tèrmica. L’actuació forma part del nou eix de transport a 400 kV País Vasc-Navarra-Aragó-Centre/Levante i suposarà la construcció de 90 quilòmetres de pals. Des de Morella fins a la localitat de Terol de Mesquita de Jarque, on tindrà el seu punt final, el traçat és de 56 quilòmetres.

La directora general de Red Eléctrica (REE) a la Comunitat Valenciana, Maria Teresa Vela, al costat de responsables de la direcció de projectes de REE a Madrid han visitat en els últims dies Forcall per informar els ajuntaments afectats sobre l’inici de les obres. A la comarca dels Ports el traçat serà de 15 quilòmetres aproximadament, anant pel vessant Oest del Riu Bergantes. Un cop superats tots els informes, tràmits i licitacions el projecte veurà la llum. Red Eléctrica ha pactat amb els municipis compensacions econòmiques les xifres definitives no ha transcendit. El 2013 es va barrejar una compensació de 6.000 euros per quilòmetre que travessés la línia en cada terme municipal. L’empresa no està obligada a pagar es tracta d’una actuació d’Interès Públic.

-Els cables ja no solcaran les teulades

D’altra banda el Butlletí Oficial de l’Estat ha publicat en els passats dies l’estudi per desviar la línia d’Alta Tensió ja existent. L’Ajuntament de Forcall va demandar a Red Eléctrica que si construïa una nova línia de Molt Alta Tensió eliminés de les teulades del poble els cables que travessen la localitat transversalment. Finalment Red Eléctrica va accedir. D’aquesta manera la vella línia discorrerà a la nova línia projectada, les obres s’iniciaran en breu. La línia es desviarà cap a l’Oest. Des Forcall també es va demanar que els pals fossin paral · lels als que serveixen per evacuar l’energia elèctrica dels parcs eòlics de Todolella, Forcall, Olocau i Morella. D’aquesta manera es crearà un “passadís” pel qual aniran totes les línies de transport. L’objectiu de l’Ajuntament de Forcall era reduir l’impacte sobre el casc urbà i també sobre el seu terme municipal.

En aquest sentit l’alcalde del municipi, Santiago Pérez, creu que dins de les possibilitats existents al municipi i la resta de pobles dels Ports han aconseguit un bon acord. De fet, Pérez, creu que Red Eléctrica “sempre ha tingut la disposició per negociar i atendre les nostres peticions”. Forcall pretenia que el traçat de la línia d’Alta Tensió fos soterrat, aspecte al qual no va accedir l’empresa. No obstant això, el municipi s’ha donat per satisfet en haver aconseguit el desviament dels cables d’Alta Tensió. Des del propi Ministeri de Medi Ambient es va considerar oportú el desviament dels cables.

L’alcalde de Forcall ha apuntat que “des de fa molts anys estem treballant en la matèria per intentar reduir els impactes i evitar així tenir un bosc de torres elèctriques”. Els propietaris de les finques afectades pel pas de la línia ja van rebre, el 2013 les actes d’ocupació de les seves finques en què, si no accedien al preu de compensació pactat, es procedia a l’expropiació del terreny destinat a la construcció de les torres.

-Morella, punt i seguit.

L’estació transformadora de Fraiximeno, situada al terme de Morella, però a pocs quilòmetres en línia recta de Forcall i Cinctorres, és la que canalitza l’energia dels aerogeneradors i servirà de nexe d’unió per a la línia de 90 quilòmetres procedent de Terol i la qual ha de continuar cap a Castelló travessant els termes de Morella, Castellfort, Ares del Maestrat, Vilafranca, Benassal … i així discórrer cap a Castelló. El traçat d’aquesta línia és el que està aixecant butllofes en les localitats de la Plana que travessarà. L’eix Morella-La Plana de 400 quilovolts forma part de la xarxa estratègica de l’empresa distribuïdora. De fet, forma part del pla d’inversions, dotat amb 428 milions d’euros, que es desenvoluparà fins al 2018.

Un dels municipis que viu amb preocupació el pas de la línia és Ares del Maestrat, ja que, el traçat de la nova conducció, no seguiria paral · lel als cables ja existents. A Ares es va demanar en el seu moment que els cables no travessessin les teulades del Coll d’Ares, encara que, en aquest cas, sense èxit. A Ares els propietaris de diverses masies del Pla de la Canà estan preocupats perquè la nova conducció els afectarà a les seves propietats. Així mateix els cables volaran per sobre de boscos d’alzines en el seu camí cap a la Plana. Aquest pla també inclou la construcció de noves subestacions a El Serrallo, al Grau de Castelló, ia l’Assagador, a Vila-real.