A Catí Peraires
A Catí Peraires

-La localitat de l’Alt Maestrat Human Land celebra durant aquest cap de setmana la fira medieval recordant l’ofici relacionat amb la llana.

En Catí Peraire és un cognom habitual. A més, l’ofici de Peraire, està relacionat estretament amb la història del municipi. En record dels Peraires, tots aquells que treballaven amb la llana, la localitat de l’Alt Maestrat celebra durant aquest cap de setmana A Catí Peraires. Es tracta d’una mostra que tractar de recordar com el comerç de la llana va ser la gran riquesa del Maestrat a l’Edat Mitjana.

Per aquest motiu en l’antiga llotja de Catí es pot veure una demostració de com treballaven els peraires, des que esquilaven les ovelles fins a com cardaven la llana.

A la fira es recorden escenes com la del comerciant florentí Marc Dantini que va arribar des d’Itàlia per comprar llana. L’esdeveniment s’aprofita també per reivindicar elements medievals de la localitat. No hi falta una representació del pelegrinatge de Catí a Sant Pere de Castellfort, de la qual existeixen dades ja en 1321.

Així mateix es representen fets històrics com la visita de Sant Vicent Ferrer, la batalla entre els regnes de Castella i Aragó, l’arribada del senyor Blasc d’Alagó o la reunió del Consell de la Vila per debatre l’estatut del vi.

La fira és possible gràcies a la col·laboració dels veïns de Catí. La fira compta amb l’organització i suport de Alt Maestrat Human Land, el pla de Competitivitat Turística que desenvolupa l’associació Intermunicipal Catí, Culla, Ares i Benassal amb el patrocini de l’Agència Valenciana de Turisme i el Patronat Provincial de Turisme de la Diputació de Castelló.

A la fira no hi falten els tradicionals formatges de Catí, els terrissaires, els picapedrers i una festa gastronòmica de productes tradicionals. L’esdeveniment continuarà demà diumenge als carrers del centre de la localitat.