Nota de premsa de l’Ajuntament de Culla
-L’encant especial de la localitat ha estat un dels principals motius per ser mereixedora d’aquest reconeixement.
-El seu casc antic és un dels conjunts històrics més ben conservats de l’arc mediterrani.
El passat dissabte 30 de novembre, la ‘Asociación Los Pueblos más Bonitos de España’ va anunciar les seues incorporacions per a l’any 2020. Quinze nous municipis es sumaran a aquest important col·lectiu. Entre les noves adhesions, que han superat les rigoroses auditories per poder formar part del col·lectiu, es troba el poble de Culla a la província de Castelló. Culla és el cinquè poble de Comunitat Valenciana en sumar-se a la xarxa de “els més bonics”.
L’encant especial de la localitat, amb carrers i racons que conserven a la perfecció l’atmosfera de temps remots, ha estat un dels principals motius perquè Culla siga mereixedora d’aquest reconeixement. El seu casc antic, un dels conjunts històrics més ben conservats de l’arc mediterrani i declarat Bé d’Interès Cultural en 2004, ofereix un recorregut per edificis carregats d’història i carrerons plens de tradició. A Culla també es troben monuments tan interessants com l’arc de la Porta Nova, les ruïnes de l’antic castell àrab, amb les restes de les muralles i l’església parroquial del Salvador. A més, hi ha altres edificis de gran interès com són el Graner del Comendador, conegut com “la Presó”, o l’Antic Hospital.
A més, compta amb un gran nombre de cases i hotels rurals que la converteixen en una destinació idònia per passar uns dies de vacances o fer una escapada de cap de setmana. L’estada propicia oblidar-se per un moment de l’enrenou de les ciutats i gaudir de les múltiples activitats que ofereix: la ruta templària, excursions per bells paratges, visites a al Parc Miner d’al Maestrat, el Centre d’Interpretació de l’Molí de l’Orde, degustacions de gastronomia i productes locals, etc.
En paraules de Francisco Mestre, president de l’associació, “donem la benvinguda a Culla, que passaran a ser part de la nostra gran família, bells pobles que han superat una rigorosa auditoria gràcies a la feina de generacions de veïns, que han cuidat i protegit el patrimoni cultural, arquitectònic i paisatgístic heretat “.
Aquest anunci es va fer durant l’Assemblea Nacional de “Els pobles més bonics d’Espanya”, que va tenir lloc al municipi zamorà Puebla de Sanabria els dies 29 i 30 de novembre. Aquest tipus de trobades són de gran importància per a aquesta xarxa de pobles bonics englobats sota una marca única de qualitat, ja que s’analitzen iniciatives per fomentar el turisme rural a aquests petits municipis, així com la importància del patrimoni i el bon estat de conservació que els caracteritza.
El passat dilluns 2 de desembre, l’alcalde de Culla, Víctor Fabregat, va rebre la notificació oficial en la qual el poble de Culla ha estat admès com a membre de l’associació. El primer edil va manifestar “l’orgull que sentim tots els cullans per aquest títol que enalteix l’atractiu del nostre poble i reconeix el treball i l’esforç de tots aquells que han lluitat per conservar el nostre patrimoni, la nostra història i les nostres tradicions”. Finalment, Fabregat ha destacat que “ser un dels pobles més bonics d’Espanya és un reclam turístic de primer nivell que revertirà en noves oportunitats per als nostres veïns”.