Des del 25 d’abril de 2019 Vilafranca és capital cultural valenciana, títol que ostentarà fins a la mateixa data del pròxim any. I des del divendres ja ho és oficialment també per als seus veïns. Per a celebrar-ho, l’ajuntament de la localitat va organitzar una gala commemorativa a la Casa de Cultura per a compartir i oficialitzar aquesta distinció en el municipi. Van estar presentes totes les autoritats locals a més del secretari autonòmic de Cultura i Esport, Albert Girona i l’alcalde d’Altea, Jaume Llinares, capital cultural valenciana de més de 5000 habitants.
La naturalesa de l’acte es va basar al 100% en el projecte cultural de l’ajuntament, fet pel qual va destacar en les deliberacions del jurat. Un esdeveniment que va mesclar audiovisuals, música en directe i representacions escèniques on el teixit associatiu de la localitat, element vertebrador de la cultura del municipi, va mostrar tota la seua activitat al llarg dels 365 dies: el grup de teatre de Sant Antoni, la rondalla i grup de jota, les associacions esportives, la banda de música, el centre excursionista, els clubs de lectura, el videoclub o representants de la mostra de teatre Capsigrany que donava començament també aqueixa mateixa nit, entre altres. Els dos elements declarats patrimoni de la humanitat amb els quals compta la localitat, la pedra en sec i l’art rupestre llevantí també van tindre un protagonisme especial en l’escenari.
Des de la Generalitat es va destacar l’elecció de Vilafranca com a capital cultural pel seu “sòlid projecte ja consolidat a través dels anys en què el propi poble és creador i consumidor de cultura alhora”. En el torn de parlaments, Oscar Tena, en el seu últim acte oficial com a alcalde, va matisar de nou “la gran labor desinteressada i voluntària de tota la gent que ho fa possible i va animar als vilafranquins a continuar construint poble i a creure’s més de tot el que són capaços”.
VA SER NOTÍCIA A DIADIA