Les activitats relacionades amb el valencià aporten el 2,1% del PIB i quasi el 3% de l’ús de la Comunitat Valenciana

638
PRESENTACIÓ INFORME
PUBLICITAT
  • L’informe elaborat pel Ivie xifra en més de 2.000 milions d’euros i 56.000 ocupacions l’impacte total del valencià en l’economia del territori

La contribució directa de les activitats relacionades amb el valencià s’estima en 1.307 milions d’euros de renda i 35.505 ocupacions equivalents a temps complet, segons l’informe Contribució i impacte econòmic del valencià, elaborat pel Ivie per a la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana. Si a aquest impacte directe se suma l’indirecte i l’induït, l’aportació dels sectors lligats al valencià aconsegueix els 2.065 milions d’euros, la qual cosa suposa el 2,1% del PIB regional. A més, la despesa d’aquests sectors permet mantindre 56.367 ocupacions equivalents a temps complet, el 3% del total de l’ocupació en la Comunitat Valenciana. De l’impacte total en la renda (PIB) i l’ocupació, un 63% es genera de manera directa i el 37% restant de manera indirecta i induïda.

L’informe identifica quatre grans sectors en els quals la llengua valenciana exerceix un paper determinant en la generació d’impacte econòmic. En primer lloc se situa la indústria de la llengua, que abasta les institucions lligades a l’ensenyament del valencià, tant públiques com privades, així com les empreses que ofereixen serveis de traducció i assessoria lingüística. En segon lloc, el sector de la cultura i els mitjans de comunicació, que inclou llibreries, editorials, discogràfiques, producció audiovisual, premsa, ràdio o televisió, entre altres activitats. Les activitats relacionades amb l’àmbit educatiu, des d’educació infantil fins a l’ensenyament universitari, és el tercer sector que contempla l’informe. I, finalment, s’analitza l’impacte dels serveis per a la difusió i coneixement del valencià que s’ofereixen des de les pròpies administracions públiques.

D’aquests quatre grans grups, és el sector educatiu el que genera la major part de l’impacte total del valencià (el 90,8% de la renda i el 87,3% de l’ocupació). La importància d’aquest sector en la contribució econòmica del valencià (1.874 milions d’euros i 49.187 ocupacions) es deu principalment a l’ensenyament no universitari.

Per darrere de l’educació, encara que a gran distància, se situa el sector de la indústria de la cultura i mitjans de comunicació, que concentra el 6,5% de la renda i el 10,6% de l’ocupació que genera el valencià, la qual cosa significa 133,6 milions d’euros de renda i 5.987 llocs de treball, entre directes, indirectes i induïts.

Per part seua, el pes del sector públic en l’impacte total del valencià és del 2,2% en termes de renda i del 1,4% en el cas de l’ocupació, mentre que l’aportació de la indústria de la llengua és molt reduïda, només el 0,6% i el 0,8%, respectivament.

Per a estimar el valor de l’activitat econòmica que genera cadascun d’aquests sectors, l’informe ha combinat diverses fonts d’informació, des d’estadístiques oficials, informació de pressupostos públics liquidats, bases de dades a nivell empresarial i treball de camp, amb prop de 400 consultes realitzades a empreses del sector privat.

VA SER NOTÍCIA A DIADIA