Early Music Morella presenta una edició entorn de la música renaixentista en l’època dels Borja

582
Early Music Morella presenta una edició entorn de la música renaixentista en l'època dels Borja
PUBLICITAT

Early Music Morella, Acadèmia i Festival Internacional de Música Medieval i Renaixentista, que organitza l’Associació Cultural Menges, ha presentat a la Universitat Jaume I, el projecte artístic, pedagògic i social que desenvoluparà en diverses ubicacions de la ciutat de Morella (Castelló) del 19 al 25 de juliol. En la seua huitena edició, sota el títol Els Borja, una família, un temps, una llegenda, s’aprofundeix en la música que s’interpretava en el Renaixement, època en la qual aquesta influent família valenciana va posseir un gran poder i influència en tots els àmbits.

Calixt III i Alexandre VI van ser papes Borgia (en la seua transcripció italiana), i de Lucrecia (1480-1519), filla d’aquest últim i mecenes cultural, es commemoren els 500 anys de la seua mort. També es pararà atenció al 600 aniversari de la defunció de Sant Vicent Ferrer en enguany amb una proposta musical relacionada amb la Missa de Notre-Dame de Kernascléden i el seu vincle amb la Dansa de la Mort de Morella.

Aquest esdeveniment cultural, que promou l’accés a una formació d’excel·lència en el patrimoni musical antic que impartiran prestigiosos músics i ponents, oferirà 11 concerts, nombroses conferències i activitats complementàries. Early Music Morella és un dels cursos especialitzats de música antiga més destacats d’Europa en els quals es combina la música culta i la tradicional abordada des de la perspectiva de la música històrica com a segell i tret distintiu. Està obert a tots els públics, pretén suplir la manca d’estudis i investigació i abasta repertoris diversos que inunden la capital de la comarca castellonenca dels Ports i potencien un enclavament històric i de mestissatge cultural amb una notable activitat turística.

La presentació ha estat a càrrec de Carmen Lázaro, vicerectora de Cultura i Relacions Institucionals de la Universitat Jaume I de Castelló; Rhamsés Ripollés, alcalde de Morella, i Carles Magraner, director artístic d’Early Music Morella. Lázaro ha assegurat que “és una magnífica iniciativa de música antiga” i ha considerat rellevant el que es tinga present la figura i el paper de Lucrecia Borgia respecte a la cultura, “una dona visionària, mecenes de músics i artistes, de la qual s’ha parlat o molt mal o molt bé”.

Difusió internacional
Ripollés ha destacat que “el festival va complint anys i s’està fent gran”, l’alcalde ha remarcat que el projecte “es difon cada vegada més fóra de les nostres fronteres i creiem que té molta potència” i ha agraït el suport de la Universitat Jaume I de Castelló.

Per part seua, Magraner subratlla que “la música entorn dels Borja, i en particular a Lucrecia a qui homenatgem, configura la proposta artística amb els repertoris de la cort papal de Calixt III i Alexandre VI, la música italiana i aragonesa de la cort d’Alfons el Magnànim, a més de frótols i cançons vinculades a la cort de Ferrara de Lucrecia”. Magraner afirma que “aquest important llegat musical juntament amb els de tradició oral formen l’essència del programa i seran els eixos fonamentals de la proposta que volem compartir”.

Rellevants formacions i intèrprets
Early Music Morella és una de les cites més importants de la música antiga en el panorama internacional per la presència de rellevants formacions, intèrprets i cantants com Capella de Ministrers; Marta Almajano & Pablo Márquez; Atsuko Takano; Eduardo Egüez; Delia Agúndez, Toni Aparisi, Carles Magraner & Robert Cases; Maria Jonas, Aziz Samsaoui, Silke Gwendolyn Schulze & Eduard Navarro; el Coro de Cámara Ad Libitum & Coro EMM, dirigits per Marco García de Paz; Mara Aranda i Bassa Capella.

Molts d’aquests artistes oferiran diversos cursos: flautes, cant gregorià, cant medieval, cant renaixentista i barroc, cor i direcció coral, òrgan i clavicordi, taller de ministrers, vihuelas, guitarra…; d’interpretació de música tradicional per Mara Aranda, Eduard Navarro, Aziz Samsaoui i Glen Velez, de lutheria (Jesús Reolid), de dansa (Toni Aparisi), tallers de música antiga per a xiquets (Jota Martínez) i professors de secundària (David Antich & Pau Ballester). Així mateix, hi haurà conferències al llarg del festival a càrrec de Maricarmen Gómez Muntané, Ana Barri, Francesc Villanueva i Paloma Gutiérrez del Rierol, i concerts de caràcter social, jam sessions, relaxació i ioga per a la pràctica musical i altres activitats i tallers didàctics destinats als joves.

Beques
Early Music Morella brinda diferents beques i ajudes a col·lectius d’Espanya per a poder accedir a una formació especialitzada amb l’objectiu de facilitar a joves músics l’accés a un llegat musical de 800 anys. Ho fa en tres apartats: Interpretació de música medieval i renaixentista, de música tradicional i lutheria i introducció a la música antiga i dansa.

El programa d’ajudes, dirigit a estudiants més desfavorits econòmicament contribuint a garantir l’accés a la igualtat d’oportunitats a través de l’educació, es realitza en col·laboració de la Fundació Cultural Capella de Ministrers, Turisme Comunitat Valenciana, Institut Valencià de Cultura (IVC), Associació Hispana per a l’Estudi de Cant Gregorià, Escola de Música Tradicional de la Ciutat de València (Esmutrad) i la Confederació Espanyola de Societats Musicals (CESM).

En el projecte, la UIMP col·labora en l’Acadèmia d’Interpretació de Música Medieval i Renaixentista, la Universitat Jaume I en l’Acadèmia de Música Tradicional i el Cefire de Castelló en el curs d’Introducció a la Música Antiga.

A més, Early Music Morella compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Morella, Generalitat Valenciana, Turisme Comunitat Valenciana, IVC, Institut Superior d’Ensenyaments Artístics de la Comunitat Valenciana (ISEACV), Obra Social La Caixa, Ministeri d’Educació, Cultura i Esport (INAEM), Associació d’Intèrprets i Executants (AiE), Cefire Artístic de Castelló, Diputació de Castelló, CESM, Societat per a l’Educació Musical de l’Estat Espanyol (SEM-EE), Associació Ámbit i Esmutrad.

VÍDEO:

VA SER NOTÍCIA A DIADIA