Un xicotet poble amb un gran encant

676
Un xicotet poble amb un gran encant
PUBLICITAT

Ens endinsem a l’interior de la comarca dels Ports per a conéixer Palanques, un xicotet poble però amb una gran història i grans atractius patrimonials.

Comencem la nostra visita en el centre històric del municipi. A la vora del Riu Bergantes trobem edificis de segles passats que recorden com havia de ser la vida en aquells temps. En la plaça principal del municipi es troba l’edifici de l’Ajuntament, un casalot construït en el segle XIX però que encara alberga restes d’una construcció del segle XVII i una inscripció de 1789. Criden especialment l’atenció els dos arcs d’accés a l’edifici que, des de qualsevol punt, ens donen una vista magnifica de la casa consistorial de Palanques. A més, la seua ubicació és perfecta per a fer unes fotografies aprofitant els jocs de llums que ofereixen els arcs.

Seguim el nostre passeig i visitem l’Església Parroquial. L’estructura amb la qual ens trobem a simple vista és un estil barroc del segle XVIII però, si aprofundim una mica més és els seus secrets, descobrim que encara poden apreciar-se restes de l’antic temple parroquial del segle XIV.

L’interior de l’església, senzill però majestuós, compta amb un altar principal dedicat a la Mare de Déu de l’Assumpció. A esquerra i dreta, la defensen Sant Abdón i Sant Senén. També observem imatges de la Verge del Pilar i un fresc de la Mare de Déu de Balma.

A l’entorn del temple destaquen dos frondosos xiprers que compten amb més de cent anys de vida i poden veure’s des de quasi qualsevol punt del municipi. Encara que fa anys allí es trobava el ‘Fossar Vell’, l’antic cementeri annex a l’església, hui dia la zona és una àrea de trobada per als veïns amb jocs per a xiquets.

Ara ens dirigim als dos miradors de la localitat. Si el que busques és prendre fotografies que impressionen, un lloc per a desconnectar de tot i unes vistes immillorables el Mirador del Riu Bergantes i el Mirador de la Torre Àrab són visita obligada.

La nostra última parada en el camí són les pintures rupestres del Cingle. Arribar fins allí és molt senzill a l’una que gratificant. Partint des del Mirador del Riu Bergantes, passem al costat del cementeri i ens dirigim al cim del cingle buscant les restes derrocades d’una torre i una muralla construïts en pedra seca. Una vegada allí, en la zona coneguda com el Romeral, descendirem uns 60 metres fins a trobar el nostre destí. La col·lecció d’art rupestre del Cingle de Palanques està formada per dos abrics que contenen una trentena de figures corresponent al Neolític, per la qual cosa tenen més de 5.000 anys. En elles, contemplem diferents escenes de caça i naturalistes.

Les pintures rupestres de Palanques són d’especial importància dins de l’art rupestre llevantí ja que en elles apareixen algunes de les poques figures femenines trobades fins hui. A més, són d’especial esment la representació d’un senglar amb diverses fletxes clavades, ja que es tracta d’una de les pintures més grans trobades en els abrics rupestres llevantins i la figura d’un caçador amb un escurçó al braç.

VA SER NOTÍCIA A DIADIA