5 alumnes de l’IES Vilafranca guanyen la Iª edició del Premi d’Investigació Jove

1047
5 alumnes de l'IES Vilafranca es porten la Iª edició del Premi d'Investigació Jove
5 alumnes de l'IES Vilafranca es porten la Iª edició del Premi d'Investigació Jove
PUBLICITAT

La Iª edició del Premi d’Investigació Jove, organitzat per la Federació d’Instituts d’Estudis Comarcals del País Valencià (FIECOV), ha recaigut en el treball realitzat per cinc alumnes de 3r d’ESO de l’IES Vilafranca. Amalia Honrubia, Àlex Andrés, Ruth Carceller, Javier Vives i Enric Tena han realitzat un estudi que analitza l’evolució climàtica a Vilafranca en els últims 40 anys. Aquests joves han comptat amb les dades de temperatures, precipitació, pressió atmosfèrica, etc. que dia a dia recull l’observador meteorològic local Ignasi Llopis. El treball, de caràcter voluntari, no s’ha vinculat amb cap matèria al no coincidir amb el currículum lectiu d’aquestes. Així i tot, els alumnes han comptat amb la supervisió i el suport dels professors Jordi Marín i Melchor Rovira, tots dos afeccionats a la meteorologia.

L’acte de lliurament del premi en el propi institut va comptar amb la presència de Manel Pastor, secretari de la FIECOV; Pau Fabregat, president de Maestrat Viu i en representació d’Escola Valenciana; Jordi Marín, del Centre d’Estudis d’Els Ports; Silvia Colom, edil d’educació de l’Ajuntament de Vilafranca, així com la directiva de l’institut. El centre va rebre un lot de llibres per a ampliar la biblioteca i als alumnes premiats se’ls va fer lliurament d’un xec de 500€. En l’acte els guardonats també van exposar als assistents les conclusions del seu treball.

A més del premi en metàl·lic, el treball serà publicat per la FIECOV i pel Centre d’Estudis d’Els Ports i està previst que el pròxim 21 d’abril es presente al poble de Vilafranca en un acte que comptarà, a més, amb la participació del divulgador científic Martí Domínguez.

-El calfament global també a Vilafranca
Partint de la hipòtesi de si el clima a Vilafranca en els últims 40 anys havia patit la mateixa evolució que a nivell global, els alumnes, dades en mà, van elaborar una sèrie de gràfiques que els van permetre observar els canvis.

Així, l’estudi conclou que la temperatura mitjana ha augmentat en la localitat 1 °C. Tenint en compte que l’augment de la temperatura mitjana en la península ibèrica al llarg del segle XX ha sigut el mateix que a Vilafranca tan sols en 40 anys, l’estudi reforça la certitud que el calfament global té més impacte en les zones de muntanya.

D’altra banda l’estudi afirma que hi ha més dies d’anticicló al llarg de l’any, fet que intensifica la variació tèrmica en 24h (dies amb rosada i altes temperatures a ple dia). Quant a la precipitació, contràriament a la creença generalitzada, la tesi conclou que la mitjana de temperatures ha augmentat de l’ordre de 74 litres per metre quadrat. La mitjana de temperatures mínimes ha descendit, mentre que la de màximes s’ha incrementat de l’ordre de 3 °C. Aquesta dada destaca preocupantment tenint en compte que l’augment d’1 °C de temperatura equival a la pèrdua de 150m. D’aquesta manera a Vilafranca s’estan registrant temperatures màximes corresponents a zones quasi 500m més baixes sobre el nivell del mar. Aquesta dada és extrapolable a altres punts geogràfics. Per exemple, Castelló està registrant màximes pròpies de Sevilla; però a Sevilla s’anoten màximes que correspondrien a certes zones d’Àfrica. Evidències com aquestes reafirmen l’existència del calfament global, també en zones com Vilafranca.

-Una generació implicada
En l’acte de lliurament de premis, Jordi Marín va remarcar “l’oportunitat per a aquests alumnes de fer investigació real, amb dades verídiques, sobre un tema de creixent preocupació”. Per part seua, Manel Pastor va destacar “la importància que els joves mostren implicació i desassossec per les qüestions relacionades amb el canvi climàtic i el futur del planeta. Això envia un missatge molt directe a la resta de la població i a la societat en general”.

VA SER NOTÍCIA A DIADIA