Taula redona sobre el despoblament als Ports

1564
PUBLICITAT
  • La Comisió del XLI Aplec dels Ports ha organitzat aquesta i Rhamsés Ripollés, alcalde de Morella, ha sigut el representant dels municipis de la comarca
  • Representants de les institucions i professorat de les universitats especialitzats en la matèria han participat en aquesta activitat

Aquest dissabte, El Menador, la Sala de conferències de Castelló de la Plana, ha acollit una Taula redona sobre el despoblament a la comarca dels Ports organitzada per la Comissió del XLI Aplec dels Ports. La taula ha abordat el problema més important que pateix la comarca dels Ports que cada dia veu com el seu nombre d’habitants disminueix. D’aquesta manera, el debat ha estat moderat per la periodista de la comarca dels Ports, Violeta Tena, i l’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, ha acudit en representació dels pobles d’aquesta comarca, així com del projecte Morella capital de les zones de muntanya, des del qual també es reivindica el problema del despoblament en les zones rurals.

També han participat en aquesta Antoni Botella, director General d’Administració Local de la Generalitat Valenciana, María Elena Vicente-Ruiz, diputada responsable del programa Repoblem de la Diputació de Castelló, Artur Aparici, professor de l’UJI especialitzat en despoblament rural, i Luís del Romero, investigador de la Universitat de València i fundador del grup de recerca Recartografies sobre la crisi d’espais rurals i custòdia del territori.

Així, Rhamsés ha destacat que “este tipus d’inciatives són molt importants per a posar en comú el que s’està fent des de les institucions per a frenar aquest greu problema que ens afecta, així com conéixer les solucions que proposen les universitats basades en les seues investigacions”. L’edil ha reclamat que “cal canviar la visió del món rural de manera que es valoren els atractius dels pobles així com implicar més a la gent que vivim ací a veure les”.

Rhamsés ha remarcat “la necessitat de canvis normatius i inversions que necessitem, ja que les persones del món rural són la clau per a la sostenibilitat ambiental i han d’estar en el centre de totes les polítiques i iniciatives”. Així, proposa “és molt important realitzar canvis legislatius i fiscals perquè viure en zones rurals no supose un esforç, sinó que es facilite i faça més atractiva la vida en aquestes zones”. Finalment, ha afegit que “no hi ha sostenibilitat ambiental sense sostenibilitat humana, per la qual cosa, hem de treballar per a revertir la situació de despoblament que patim en les zones rurals”.

VA SER NOTICIA A DIADIA