Avuí dia 16 de gener és el dia internacional de la croqueta. Se celebra durant aquest dia per a conmemorar un famós plat de Marie-Antoine Carême (cuiner i gastrònom francés, 1784-1833), les “croquettes à la royal”. Aquest plat es va convertir en popular entre els seus comensals, entre els quals van destacar Napoleó I, el príncep d’Anglaterra Jorge IV o el zar Alejandro I de Rússia entre altres.
El plat en qüestió consistia en unes boletes de farsa lligada amb ou o beixamel indistintament, empanades i fregides. La tècnica de la fritura era un luxe a principis del segle XIX, ja que requeria molt de greix per una banda i bé de combustible per a poder fer la fritura, a banda de que anava farcida d’exquisidesses com carns de primera qualitat, trufa, foie i altres.
Anterior a aquestos fets se consumien unes boletes semblants fetes amb patata, però les croquettes (paraula francesa que vol dir cruixent), s’atribueixen per tant a origen francés, a pesar de ser molt populars en la nostra gastronomia actual. De fet a la nostra comarca comptem amb unes croquetes molt apreciades i consumides que a cada poble les anomenem segons la tradició popular de cadascun: napoleons a Vilafranca, croquetes de l’auela, croquetes morellanes a la capital de Els Ports… Estaran entre el nostre recetari des de fa aproximadament un segle.
Hi ha qui posa en qüestió que les croquetes que fem a la zona no són croquetes al portar neules per a protegir l’interior de la farsa, però ho són per les seues característiques.
En tot cas seríe una variant que fusionaria a la croqueta ja anomenada i la samosa, d’origen oriental, de forma triangular que va protegida per una masa fina a l’exterior. Les samoses se coneixen de molt temps enrere, segle V aproximadament, que per les seues característiques van viatjar molt i molt lluny en les llargues travessies que partien d’Àsia.
Per això, les nostres croquetes sí que podem considerar-les croquetes, d’igual manera que considerem aquelles que van farcides de peix o verdures ja que no hi ha una regulació específica i rigorosa quant als ingredients, la procedència i l’autenticitat d’aquest plat que a tots ens du de cap.